Φινλανδία: Υπέρ συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας
08:49 - 14 Αυγούστου 2015
Η αρμόδια επιτροπή της Φινλανδικής Βουλής ψήφισε «ναι» σε τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα. Ενέκρινε κατ' αρχάς σε σημερινή της συνεδρίαση την θετική εισήγηση του ΥΠΟΙΚ Alexander Stubb με ψήφους 18 υπέρ, 4 κατά και 1 αποχή, την παροχή δανείου 85,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Alexander Stubb.
«Διανύσαμε πολύ δρόμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κρινόταν το μέλλον του ευρώ αλλά τώρα έχουμε μια λύση και θα ζήσουμε με αυτήν», δήλωσε ο Stubb στους δημοσιογράφους μετά την υπερψήφιση από τη λεγόμενη Μεγάλη Επιτροπή της φινλανδικής Βουλής - η οποία αποτελείται από 25 βουλευτές από το σύνολο των 200 και ψηφίζει επί προτάσεων που αφορούν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού συνεδριάσει η ολομέλεια - της πρότασης για τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Ο Alexander Stubb δήλωσε επίσης ότι η φινλανδική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Φινλανδία, η οποία είναι γνωστή για τη σκληρή στάση που τηρεί έναντι των συμφωνιών στήριξης χωρών της Ευρωζώνης που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε κρίση, είχε ταχθεί τον περασμένο μήνα υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση, ωστόσο κατόπιν είχε σημειώσει ότι δεν θα αντιτασσόταν από μόνη της σε μια συμφωνία.
Η πρόταση χρηματοδότησης
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 85,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο το 2018. Η σταθμισμένη μέση διάρκεια του δανείου θα είναι κατ 'ανώτατο όριο τα 32,5 έτη.
Από το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν:
- Αποπληρωμή δανείων 30,5 δισ. Ευρώ
- Αποπληρωμή δανείου γέφυρα EFSM 7 δισ. Ευρώ
- Κόστος κάλυψης τόκων 16,6 δισ. Ευρώ
- Καθυστερήσεις αποπληρωμής 7 δισ. ευρώ
- Ταμειακά αποθέματα 7,6 δισ. Ευρώ
- Κεφαλαιακή κάλυψη των τραπεζών 25 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα μετέχει στα 85,5 δισ. ευρώ με δύο πηγές εσόδων:
- Ιδιωτικοποιήσεις αξίας 6,2 δισ. ευρώ και
- Δημοσιονομικά πλεονάσματα 2 δισ. ευρώ.
Τα δύο σενάρια δόσεων για τα 85,5 δισ. ευρώ
Δίδονται δύο επιλογές για την εκταμίευση της 1ης δόσης από το πακέτο των 85,5 δισ. ευρώ.
Η πρώτη επιλογή είναι η άμεση εκταμίευση δόσης ύψους 26 δισ. ευρώ. Η δεύτερη επιλογή αφορά ποσό 43 δισ. ευρώ και βασίζεται στο σενάριο ότι η πρώτη ενδιάμεση αξιολόγηση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή (26 δισ. ευρώ προκαταβολή), η πρώτη δόση του δανείου χωρίζεται σε δύο τμήματα εκ των οποίων το πρώτο θα έχει ύψος 16 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού και των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους. Θα καταβληθεί σε δύο ή περισσότερες υπο-δόσεις. Το δεύτερο τμήμα αφορά τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που θα κατατεθούν σε δεσμευμένο λογαριασμό.
Στο δεύτερο σενάριο (αυτό των 43 δισ. ευρώ), υπάρχουν 3 υποδόσεις. Για ανάγκες πληρωμής δανείων και για τον προϋπολογισμό 18 δισ. ευρώ, αλλά και 10 συν ακόμη 15 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.
ΠΗΓΗ: capital.gr