Powered by

Το ιστορικό προς τη ψήφιση του τρίτου μνημονίου

Με το φως της ημέρας της Παρασκευής 14 Αυγούστου 2015 άρχισαν τελικά να μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων για το τρίτο Μνημόνιο.

"Τα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά" απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας από βήματος Βουλής στην πρόκληση του Βαγγέλη Μειμαράκη να σταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό είτε κυβερνώντας είτε προκηρύσσοντας κάλπες.

Προαναγγέλλοντας εμμέσως προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ο πρωθυπουργός, συνέδεσε ευθέως το ενδεχόμενο με τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και σε προεκλογικό τόνο, αναφώνησε: "Την Αριστερά θα την βρίσκετε για πολλά χρόνια ακόμη μπροστά σας να ανοίγει δρόμους".

Υπερασπίστηκε την ανάγκη υπογραφής του τρίτου μνημονίου, ως μοναδική επιλογή επιβίωσης σε μια εξ αρχής ναρκοθετημένη διαπραγμάτευση και αποχαιρέτισε τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες, κυριότατα τον Π. Λαφαζάνη και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, με ειρωνεία : Εναλλακτική λύση δεν είναι ούτε οι φαντασιώσεις , ούτε να καταγγέλλουμε βροντοφωνάζοντας ως επονείδιστο το χρέος νομίζοντας πως όσο πιο πολύ φωνάζουμε τόσο θα μειώνεται.

"Το κοινοβούλιο σήμερα εκβιάζεται. Θα μου πει ο πρωθυπουργός κι εσείς το είχατε κάνει. Ναι και κριθήκαμε σκληρά στις 25 Ιανουαρίου" δήλωσε από το Βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Αναφερόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως ορθώς προσπάθησε η πρόεδρος της Βουλής να υπερασπιστεί αυτά που υπερασπίστηκε, τόνισε όμως πως δημιουργεί θεσμικό πρόβλημα αλλά κάποιος την πρότεινε.

"Η εικόνα σήμερα δεν είναι μόνο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και της Βουλής αλλά και της χώρας. Ε δε θα σας αφήσουμε να διαλύσετε τη χώρα" τόνισε και συμπλήρωσε: "Είναι σουρεαλιστική η εικόνα που παρουσιάζετε.  Ο πρωθυπουργός δίνει την εικόνα του καλού παιδιού που μάχεται και φταίνε όλοι οι άλλοι. Όλες οι επιλογές είναι δικές σας. Πάτε στους Ευρωπαίους, φταίνε οι Ευρωπαίοι. Εσείς τελικά που φταίτε; Δεν μπορεί να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς". 

Στο βήμα της βουλής, το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν τις 8:00,  η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δηλώνει πως κανένας από τους βουλευτές δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίσει αυτό το μνημόνιο και έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να δικαιωθεί αυτός ο λαός που εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στη λιτότητα. Τις πρώτες ώρες τις Παρασκευής, κατά την διάσκεψη των Προέδρων, η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο μνημόνιο.

Αρχή από τα ξημερώματα της Παρασκευής
Η συζήτηση επί της ουσίας ξεκίνησε τελικά μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τον κύριο Τσακαλώτο να παίρνει πρώτος το λόγο και αμέσως να «ανάβει τα αίματα» με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το λόγο πήρε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που σε έντονο ύφος ζήτησε από τον υπουργό να μην προκαλεί.

Φωτιά στη συζήτηση έβαλε η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία γι' αυτό δεν τους ενδιέφερε το πεντάευρω στα νοσοκομεία. Η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ ευάγγελου Μειμαράκη ήταν άμεση. «Να είστε πιο σεμνός εδώ μέσα, η πρόκληση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν θέλετε και να μας προκαλέσετε και να το ψηφίσουμε, δεν γίνονται και τα δύο. Θα είστε πιο σεμνός. Αν μας προκαλέσετε θα απαντήσουμε καταλλήλως», είπε ο πρόεδρος τη ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομικών για μερικά δευτερόλεπτα αποχώρησε από το βήμα της Βουλής και επέστρεψε αμέσως μετά. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς στις διαφορές των δύο συμφωνιών, όπως έγιναν γνωστές από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημερες.

Νωρίτερα, η Ολομέλεια είχε αποφασίσει η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί, αφού μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, δύο από τους συναρμόδιους υπουργούς και οι πολιτικοί αρχηγοί. Υιοθετήθηκε έτσι η πρόταση Φίλη, ενώ απορρίφθηκε εκείνη της Ζωής Κωνσταντοπούλου που αρχικά ζήτησε να διεξαχθεί δεκάωρη συζήτηση, ώστε να μιλήσουν και όσοι βουλευτές επιθυμούσαν.

Την ώρα εκείνη, ούσα ακόμα στην έδρα της Προέδρου, η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε ένα σύντομο διάλογο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον οποίο ακούστηκε να λέει «πρώτη φορά συμβαίνει αυτό», ενώ αμέσως μετά είπε από μικροφώνου: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την πλάνη μου, όταν είπα ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο».

Ακολούθως κατέβηκε από την έδρα, πήρε τη θέση της ο κύριος Μητρόπουλος και η συζήτηση ξεκίνησε.

Νομοθετικές αλλαγές ανακοίνωσε ο Μάρδας
Νομοθετικές βελτιώσεις ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στις 5 το πρωί στη Βουλή, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή του τίτλου στην τροπολογία με τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.

Ως προς την παρουσίαση των ρυθμίσεων είπε πως από τον Ιανουάριο του 2016 θα αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ως το 2021 θα υπάρχει μία προσαρμογή στις πρόωρες συντάξεις. Στα 65 έτη για δικαστικούς- μέχρι εφέτη- και προβλέπεται μία σειρά εξαιρέσεων, όπως για όσους έχουν ανήλικο τέκνο κλπ.

Σχετικά με τη Δ/4 υποπαράγραφο για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο ανέφερε ότι υπάρχει ρύθμιση που νοικοκυρεύει τις δαπάνες, περιορίζει τη σπατάλη και για εκείνες που έχουν σχέση με το υπουργείο εξωτερικών, αλλά και τις μετακινήσεις στο εξωτερικό. Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις ήδη αυτό βρίσκεται σε μία διαδικασία υλοποίησης, με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

ΠΗΓΕΣ: newmoney.gr/capital.gr

 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης