Οι μνηστήρες του Τεχνολογικού Πάρκου

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οίκοι και κοινοπραξίες εταιρειών για να αναλάβουν την κατασκευή, λειτουργία και διαχείριση του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2019. Σύμφωνα πληροφορίες του InBusinessNews, ενδιαφέρον για να επενδύσουν επέδειξαν Κύπριοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία, αλλά και επιχειρηματίες με βάση το Ισραήλ. Μάλιστα και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού μελετά την προοπτική συμμετοχής του στο έργο.

Τα οφέλη για την Κύπρο θα είναι πολλά, γι’ αυτό και εταιρείες από το Ισραήλ λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα «γλυκοκοιτάζουν» την Κύπρο για να μεταφέρουν τις έδρες τους ή να αναπτύξουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους. Εκτός του ότι το νησί μας διαθέτει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, αποτελεί πύλη προς τις επιχειρήσεις της ΕΕ αλλά και της Μέσης Ανατολής, όπου μπορεί να διοχετευτεί άμεσα η ανάπτυξη της τεχνολογίας. 

Έπειτα από 10 χρόνια
Το έργο  του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Ιουλίου, έπειτα από 10 χρόνια που βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να βρει στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα μπορέσει να αναπτύξει το χώρο του Πάρκου και θα προσελκύσει εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας, υψηλής τεχνολογίας δηλ.εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς πληροφορικής, ίντερνετ, τηλεπικοινωνιών και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών, ενέργειας, νανοτεχνολογίας, υγείας και βιοφαρμάκων, γεωργίας και περιβαλλοντικών τεχνολογιών. 

Στόχος του Τεχνολογικού Πάρκου είναι να συμβάλει στην καινοτομία, και στην έρευνα- όχι έρευνα ακαδημαϊκής μορφής- αλλά κυρίως στην εμπορευματοποίηση των οποιωνδήποτε τεχνολογιών θα αναπτυχθούν. Δηλαδή, θα συμβάλει στη μεταφορά της τεχνολογίας από τα ερευνητικά πανεπιστημιακά εργαστήρια στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις οι οποίες θα αναλαμβάνουν την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της καινοτομίας.

Σχεδιασμός του Πάρκου
Ο χώρος που προορίζεται να αναπτυχθεί το Πάρκο καταλαμβάνει έκταση 338. 6 τ.μ. υπολογιζόμενης αξίας 26 εκατ. ευρώ, με συντελεστή δόμησης μέχρι 45%. Με βάση τον τελικό σχεδιασμό, το Τεχνολογικό Πάρκο μετατοπίστηκε νοτιότερα σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια, για σκοπούς διασφάλισης χαμηλότερου κόστους για το κράτος. 
Το έργο θα γίνει με ανταλλαγή γης με τους σημερινούς ιδιοκτήτες και ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση της γης αναμένεται να προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο, καθώς τα έγγραφα βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία όπου γίνεται νομοτεχνικός έλεγχος των έγγραφων προσφορών. Η σύμβαση παραχώρησης του χώρου θα είναι για 50 χρόνια με τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης γης (lease agreement). 

Τα κόστη για τη Δημοκρατία θα περιοριστούν στα περίπου 3,5 εκ. ευρώ που είναι αναγκαία για τις υποδομές, τους δρόμους, την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και κάποιες απαλλοτριώσεις που ήδη μερικώς έχουν πληρωθεί.

Κίνητρα από το Υπουργείο
Το Υπουργείο από την πλευρά του προτείνει διάφορα φορολογικά κίνητρα και ευκολίες στις άδειες εργοδότησης ερευνητών και ειδικευμένου προσωπικού, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν την προσφορά τους. 

Τεράστια τα οφέλη για την οικονομία
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού Κώστας Γαλαταριώτης ανέφερε ότι το ΕΒΕΛ ότι είχε εργαστεί για πολλά χρόνια για να καταστεί αυτό το έργο πραγματικότητα. «Η Κύπρος δεν θα εξαρτάται πλέον από τον τουρισμό, αλλά θα υπάρξει εναλλακτική πηγή εσόδων για την οικονομία μας. Παράλληλα, θα εργοδοτηθούν πολλοί επιστήμονες και μη στις εκατοντάδες εταιρείες που θα εγκατασταθούν στο Πάρκο».  

Στα αρχικά στάδια, εκτιμά, ότι ο επενδυτής θα μπορέσει να απευθυνθεί κυρίως σε κυπριακές εταιρείες καινοτομίας αλλά και σε εταιρείες από την Μέση Ανατολή και τη Ρωσία οι οποίες θέλουν μία ευρωπαϊκή βάση για να μπορέσουν να διεισδύσουν ευκολότερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, σε μεταγενέστερο στάδιο εκτιμά ότι το Πάρκο θα προσελκύσει και ευρωπαϊκές εταιρείες. 

 

Δειτε Επισης

Ζυγίζουν την πρόταση των εργοδοτών και παίρνουν τις αποφάσεις τους οι συντεχνίες στο έτοιμο σκυρόδεμα
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία