Powered by

Συνεχίζεται η κρίση στη ρωσική οικονομία

Δίνεται συνέχεια στην οικονομική κρίση στη Ρωσία με τις εξαγωγές του πετρελαίου της Ρωσίας, έχουν μειωθεί κατά 47% περίπου, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το ρούβλι έχει υποστεί μείωση 43% τους τελευταίους 12 μήνες, κάτι το οποίο το κάνει ουραγό όλων των εθνικών νομισμάτων στον κόσμο.

O οικονομολόγος της IHS Global Insight, Charles Movit, ανέφερε πως δεν προσβλέπει πως κάτι θα βελτιώσει την παρούσα κατάσταση της Ρωσίας. Ο ίδιος υπολόγισε πως η χώρα δεν θα βιώσει οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 2017. Παράλληλα ανέφερε πως οι χαμηλές τιμές πετρελαίου "πιέζουν το ρούβλι, του οποίου η αξία όσο πέφτει, πιέζει τον πληθωρισμό, και συνάμα τους καταναλωτές".

Ο Dmitry Polevoy, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Ρωσία στην ING Bank Eurasia JSC, αναφέρει πως "εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν ως έχουν, οποιαδήποτε βελτίωση θα καθυστερήσει. Οι πιθανότητες πως η κρίση θα συνεχιστεί στο 2016, αυξάνονται".

Η μείωση του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι είχαν υπολογίσει οι αναλυτές του Bloomberg. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε πως θα υπάρξει συρρίκνωση της τάξεως του 3,2%.

Η πτώση των τιμών εμπορευμάτων-παραγόντων μπορεί να φέρει την κεντρική τράπεζα σε δύσκολη θέση εάν αποσταθεροποιηθεί το ρούβλι και αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός. Οι τιμές κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 15,6 τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ είχαν φτάσει το 16,9% τον Μάρτιο.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank A/S του Ελσίνκι ανέφερε με τη σειρά του πως "εάν η κεντρική τράπεζα της χώρας επιτρέψει την παράλληλη πτώση του ρουβλίου μαζί με το πετρέλαιο, θα προστατευτεί η οικονομία καλύτερα από επερχόμενο σοκ".

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου