Η νεολαία είναι το μέλλον του Συνεργατισμού

Αφιερωμένο στη νεανική επιχειρηματικότητα στον κόσμο του Συνεργατισμού ήταν το δεύτερο μέρος του διεθνούς συνεδρίου Συνεργατισμού «Coops for you, bringing people together». Οι νέοι της Ευρώπης φέρνουν νέες ιδέες συνεταιρισμού όπως οίκους μόδας από περιττά υφάσματα, υπεραγορές οργανικών προϊόντων και διαχείρισης φοιτητικής ζωής.

Πρώτος στο βήμα ο Ιταλός Enrico de Sanso μέλος της συνεργατικής υπεραγοράς Bees Coop. Μετά από πέντε χρόνια διαχείρισης συνεργατισμών στην Ιταλία μετακόμισε στις Βρυξέλλες και δημιούργησε το δικό του συνεταιρισμό, Bees Coop. Το Bees Coop είναι ένας καταναλωτικός συνεργατισμός, μια υπεραγορά οργανικών προϊόντων με σκοπό την διάχυση των προϊόντων στην τοπική αγορά σε χαμηλές τιμές. Μέχρι τώρα εξυπηρετούν 300 νοικοκυριά και στόχος του συνεταιρισμού είναι να εξυπηρετεί μέχρι και 2.000 νοικοκυριά.

Επόμενη στο βήμα η Αnna Fiscale επίσης από την Ιταλία, η οποία επμνεύστηκε και δημιούργησε το συνεργατικό οργανισμό QUID. Ο QUID είναι ένας συνεργατικός οίκος μόδας που χρησιμοποιεί τα υφάσματα που αφήνουν ως απόβλητα διεθνείς κερδοσκοπικοί οίκοι μόδας όπως Calzedonia, Valentino και D&G για τη δημιουργία νέων χειροποίητων ρούχων περιορισμένης έκδοσης.

Ο συνεταιρισμός εργοδοτεί γυναίκες οι οποίες έχουν κακομεταχειριστεί, σεξουαλικά κακοποιηθεί ή έχουν μερική αναπηρία. Συγκεκριμένα εργοδοτεί 14 γυναίκες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο κατόρθωμα του οργανισμού, δήλωσε η Αnna Fiscale.

«Πιστεύουμε στις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζει η συνεργασία μεταξύ κερδοσκοπικών οργανισμών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, δημιουργώντας μια νέα εποχή στην επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, η Αnna δήλωσε πως θέλει τους ανθρώπους να αγοράζουν τα ρούχα της επειδή είναι φτιαγμένα στο χέρι και περιορισμένης έκδοσης και έχουν κάποιο νόημα και όχι επειδή είναι φθηνά και φτιαγμένα από περιττά υφάσματα.

Ο Γάλλος Sebastian Chailllou, εκπροσωπώντας τον συνεργατικό οργανισμό φοιτητικής ζωής Solidarité Etudiante και το κίνημα νέων συνεργατιστών, ζητά υποστήριξη των νέων. «Οι νέοι χρειάζονται υποστήριξη και αναγνώριση γιατί οι εμπορικές τράπεζες δύσκολα μας δανείζουν, δύσκολα μας παίρνουν στα σοβαρά και δεν διαθέτουν το αναγκαίο χρηματικό κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσουν την δική τους επιχείρηση», δήλωσε ο Sebastian Chaillou.
Τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Βραχίμης οποίος στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στη στροφή της ΣΚΤ στους νέους και την χρηματοδότηση των σπουδών τους αλλά και της πρώτης τους οικίας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βραχίμης αναφέρθηκε στα προγράμματα επιβράβευσης άριστων μαθητών λυκείου αλλά και για το πρόγραμμα παραχώρησης 150 υποτροφιών για σπουδές σε πανεπιστήμια και σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  της Κύπρου και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας