Powered by

Εκτός τρίτου Μνημονίου το ΔΝΤ

Αφενός το υπέρογκο ελληνικό χρέος και αφετέρου η μη πιστή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με το ενδεχόμενο συμμετοχής του οργανισμού στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times το κλιμάκιο του ΔΝΤ που συμμετέχει στις επαφές για το τρίτο ελληνικό Μνημόνιο εξετάζει τα δεδομένα που σήμερα έχει ενώπιόν της η Ελλάδα σε σχέση με το νέο πρόγραμμα, ενώ θα αποφασίσει για συμμετοχή του τους επόμενους μήνες, μια απόφαση που ίσως παρθεί ακόμη και τον επόμενο χρόνο.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας τονίζεται ότι η εν λόγω καθυστέρηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον δρόμο για το νέο πρόγραμμα, ιδίως λόγω Γερμανίας στη Βουλή της οποίας έχει πολλάκις διατυπωθεί η θέση ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί το νέο, ελληνικό Μνημόνιο δίχως τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ το οποίο έχει δει ο συγγραφέας του άρθρου των Financial Times αναφέρει ότι το Ταμείο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου να εξακριβώσει ότι η Ευρωζώνη θα προχωρήσει σε λύσεις που ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές του ΔΝΤ.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι παρά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις συζητήσεις δεν μπορεί να προκύψει κάποια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αφού το Ταμείο θεωρεί ότι θα λάβει την όποια απόφαση στο επόμενο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, δηλαδή σε αυτό κατά το οποίο η Ελλάδα θα συμφωνήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά και αφού οι Ευρωπαίοι δανειστές της χώρας συμφωνήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,16 δις στο 4μηνο-7% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους
Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Διπλό crash test για Ελλάδα-Στο μικροσκόπιο Fitch και Κομισιόν
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές