Powered by

Το «Σχέδιο Β» αναλύει με άρθρο του ο Βαρουφάκης

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα των Financial Times που φέρει τον τίτλο «Κάτι είναι σάπιο στους ειδεχθείς περιορισμούς της ευρωζώνης στην κυριαρχία» ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης δίνει λεπτομέρειες του περιβόητου «σχεδίου Β» για τη δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών, το οποίο έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι στόχος του σχεδίου ήταν η αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας. Η «απλή ιδέα» πάνω στην οποία εργαζόταν ομάδα στο υπουργείο του ήταν η «πολυμερής ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών» μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ελληνικής εφορίας.

Για κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα δημιουργούταν ένας εφεδρικός λογαριασμός στον οποίο θα απονέμονταν πιστώσεις ισόποσες με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κάθε ιδιώτη (ατόμου ή επιχείρησης) προς το κράτος. Στη συνέχεια και πάντα στο πλαίσιο αυτού του παράλληλου συστήματος πληρωμών, ο ιδιώτης θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αυτές τις πιστώσεις για να «εξοφλεί» τις υποχρεώσεις του έναντι είτε του κράτους είτε άλλων ιδιωτών με αντίστοιχο εφεδρικό λογαριασμό.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, το οποίο δεν υπήρχε επαρκής χρόνος να αναπτυχθεί αναλυτικά, οι παράλληλες πληρωμές θα μπορούσαν να γίνονται και μέσω εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή κάρτες πολιτών. Κάθε ιδιώτης θα μπορούσε να αγοράζει από το κράτος με κανονικά χρήματα αυτές τις πιστώσεις, με τις οποίες θα μπορούσε να αποπληρώσει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις με κάποια έκπτωση.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι εφόσον όλα αυτά γίνονταν με όριο στις πιστώσεις και με διαφάνεια, θα εξασφαλιζόταν μία δημοσιονομικά υπεύθυνη ρευστότητα για το ελληνικό δημόσιο.

Ο πρώην υπουργός παρατηρεί ότι είχε αναφερθεί σε αυτό το νέο σύστημα πληρωμών κατά την παράδοση του Υπουργείου Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 6 Ιουλίου, χωρίς όμως τα ΜΜΕ να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ κατανοεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τα ανορθόδοξα μέσα που χρειάζεται να μετέλθει ένας υπουργός για να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματα του υπουργείου του, το μόνο σημαντικό ζήτημα που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος είναι «ο ειδεχθής περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας που επιβάλλει η τρόικα των πιστωτών επί Ελλήνων υπουργών, στου οποίους δεν επιτρέπεται πρόσβαση σε τμήματα των υπουργείων τους που είναι κεντρικής σημασίας για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών».

Το άρθρο καταλήγει με την πρόταση ότι «κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης