Powered by

Αύγουστος: Ο μήνας των μεταρρυθμίσεων

Μπορεί η έβδομη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από τους τροϊκανούς  να ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πλην όμως τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για τις μεταρρυθμίσεις που έπονται. Η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η αποκρατικοποίηση της CYTA κι η αυτονόμηση νοσηλευτηρίων είναι μεταξύ των μεγάλων ζητημάτων που έχουν σειρά.

Τέλη Αυγούστου
Το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, θα πρέπει να περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και την ίδρυση της νέας CYTA.

Τα πρώτα νομοσχέδια για την  μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας αφορούν τις αλλαγές που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τη μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής, αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν τη Δημόσια Υπηρεσία σε θέματα λειτουργίας, διαχείρισης αλλά και κουλτούρας. 

Αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ, οι  μεταρρυθμίσεις αφορούν την ίδρυση νέας εταιρείας με σκοπό την μεταφορά των asset του ημικρατικού οργανισμού, στο νέο ιδιωτικό καθεστώς.

Να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προαπαιτούμενο (prior action) από την Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σεπτέμβριος
Μετά το τέλος των διακοπών, οι βουλευτές και οι Υπουργοί θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια πάνω και να «περάσουν» από το Υπουργικό τα Νομοσχέδια για την πώληση δανείων και για την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Aκολούθως τη σκυτάλη θα πάρει η Βουλή, η οποία θα πρέπει να τα ψηφίσει. Παράλληλα εκκρεμεί στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου η έγκριση του νομοσχεδίου για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε δανειολήπτες που είναι εκτεθειμένοι σε αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Να σημειωθεί ότι και αυτό είναι προαπαιτούμενο από την Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Δεκέμβριος
Το 2015 θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τιτλοποίηση δανείων που είναι απαραίτητη μνημονιακή υποχρέωση.  Στην ουσία ο νόμος επιτρέπει τη δημιουργία οργανισμού, στον οποίο οι τράπεζες εκχωρούν ή πωλούν τα δάνεια και ο οργανισμός εκδίδει είτε μετοχές ή ομόλογα με εξασφάλιση τα δάνεια που του παραχωρήθηκαν. 

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%