ΟΕΒ: Άμεσος ανασχεδιασμός του οικονομικού μας μοντέλου
10:20 - 27 Ιουλίου 2015
Σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκεται η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων για συζήτηση υπομνήματος που ετοίμασε με τις θέσεις της για την οικονομία.
Το σχετικό υπόμνημα, πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει σταλεί και στα αρμόδια υπουργεία.
Σε αυτό, γίνεται ανασκόπηση της κυπριακής οικονομίας, ενώ περιλαμβάνονται και οι θέσεις της Ομοσπονδίας για τους διάφορους κλάδους, όπως είναι μεταξύ άλλων, ο κατασκευαστικός, η βιομηχανία, η ενέργεια, καθώς και τα εργασιακά ζητήματα.
Οικονομία
Όπως αναφέρει η ΟΕΒ, η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σήμερα σε πορεία προσαρμογής και σταδιακής ανάκαμψης. Γι’ αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να εντείνουμε και ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε το 2015 να πετύχει η Κύπρος θετικό πρόσημο σ’ ότι αφορά την ανάπτυξη.
"Θεωρούμε αναγκαία την εισαγωγή μέτρων και δράσεων που θα έχουν άμεση επίδραση παράλληλα με τις όποιες στρατηγικές ενέργειες που στοχεύουν ή επιτρέπουν επίδραση σε βάθος χρόνου". Προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης η ΟΕΒ υποστηρίζει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα και σημειώνει τα μέτρα που κατά την άποψη της μπορούν να έχουν άμεση επίδραση και εφαρμογή:
α) Στο Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα ή/και στη κυβερνητική πολιτική επιθυμούμε πολύ σύντομα να δούμε την εφαρμογή μέτρων/δράσεων/αποφάσεων που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναθέρμανση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή διάθεσης ικανοποιητικών δαπανών για αναπτυξιακές δράσεις, όπως τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση για έργα σε δύο Δήμους.
β) Τον άμεσο (ανά)σχεδιασμό του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου και των υποστηρικτικών υποδομών του, ώστε η Κυπριακή οικονομία στηριζόμενη σε ορθολογικές και υγιείς βάσεις να μπορεί να ανακτήσει και διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της στο συνεχώς μεταβαλλόμενο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον. Η ΟΕΒ έχει ήδη υποβάλει ολοκληρωμένη σχετική εισήγηση.
γ) Τη συνέχιση με αμείωτους ρυθμούς της διαδικασίας εξυγίανσης και κατ’ επέκταση της σταθεροποίησης του τραπεζικού μας τομέα ο οποίος διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Θα πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την οικονομία μέσω παροχής νέων δανείων, με τις απαραίτητες βέβαια εξασφαλίσεις και κυρίως προοπτικές, τη συγκράτηση των επιτοκίων δανεισμού, την ορθολογική και ευέλικτη αναδιάρθρωση των δανείων και τη μείωση του κόστους του χρήματος γενικότερα.
δ) Πλήρη και εκ βάθρων αναδιοργάνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα με στόχο την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του σύμφωνα με σύγχρονες μεθόδους και μέσα διακυβέρνησης. Χαιρετίζουμε τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αγορά από το κράτος υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα με άμεση επίδραση σε θέματα ανάπτυξης και συνεπώς πρέπει να προταχθεί και αξιοποιηθεί τάχιστα. Ενδεχόμενα κάποιες κρατικές υπηρεσίες, εταιρείες, οργανισμοί ή/και θεσμοί να πρέπει να καταργηθούν, να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως ή μερικώς, να συγχωνευθούν ή να αναδιαρθρωθούν με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού του προσωπικού τους.
ε) Το σύστημα αξιολόγησης, προαγωγών και αμοιβών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χρήζει ριζικής αλλαγής ώστε να προάγεται η αριστεία και η αξιοκρατία και να συγκρατείται το κόστος μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας. Θεωρούμε πως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015.
στ) Η αύξηση της παραγωγικότητας του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιστροφή της οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης.
Πέραν της προαγωγής της αριστείας στο σύστημα προσλήψεων και προαγωγών, εισηγούμαστε την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογικών καινοτομιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που να απλουστεύουν και να επιταχύνουν τις υφιστάμενες διαδικασίες.
ζ) Η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ξένους επενδυτές. Η προσπάθεια θα πρέπει να στραφεί κυρίως για αστικές υποθέσεις όπου θα μπορεί να συσταθούν ειδικά δικαστήρια για μικροδιαφορές ή να εφαρμοστούν απλουστευμένοι δικονομικοί κανόνες και κανόνες αποδείξεως για τέτοιες διαφορές. Επιπρόσθετα, προτείνεται η εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας «εμπορικών δικαστηρίων (commercial courts) για γρήγορη επίλυση διαφορών.
η) Η άμεση εισαγωγή εύρους κινήτρων για ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις που αφορούν δράσεις εξωστρέφειας, συγχωνεύσεων και άλλων για ώθηση της ανάπτυξης.