Powered by

Oι προκλήσεις του νέου Υπουργού Υγείας

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο της Υγείας αναλαμβάνει καθήκοντα ο Γιώργος Παμπορίδης. Τρία είναι τα ανοιχτά ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί, εν μέσω φυσικά της οικονομικής περισυλλογής και της πίεσης για μεταρρυθμίσεις. 

Πρώτο ζήτημα, το πολυσυζητημένο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Ένα σχέδιο Υγείας που συζητείται από το 1991 -που έγινε η πρώτη μελέτη- και έπειτα από τη δαπάνη πολλών εκατομμυρίων από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη. H έλευση της Τρόικας στο νησί έβαλε το νερό στο αυλάκι για την εφαρμογή του, ωστόσο, η κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή καθυστερεί και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν έχει κατοχυρώσει ακόμη την προσφορά για το λογισμικό του ΓεΣΥ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα πήραν παράταση από τον Ιούνιο του 2015 για το 2016 και 2017.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το ανοιχτό μέτωπο που άνοιξε ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας με την ΠΑΣΥΔΥ. Αιτία, η αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και το εργασιακό καθεστώς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού- αλλά και γενικότερα όλου του προσωπικού που εργάζεται στα νοσηλευτήρια. Επίσης, αγκάθι είναι το ποσοστό εισφορών και συνεισφορών για την ιατρική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Οι λίστες αναμονής είναι μια πληγή που πονά το Υπουργείο Υγείας, οι κλίνες δεν επαρκούν για τον όγκο των ασθενών που επισκέπτεται τα νοσοκομεία και τέλος οι γιατροί εξετάζουν αριθμό ασθενών πέρα του προβλεπόμενου, λόγω της αυξημένης ροής ασθενών στον δημόσιο τομέα.

Οι ανισότητες δημοσίου- ιδιωτικού τομέα πρέπει να κλείσουν και αυτό είναι που το ΓεΣΥ θα λύσει και ο νέος Υπουργός Υγείας καλείται να διαχειριστεί. 

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%