Ενώπιον της ελληνικής Βουλής τα νέα μέτρα
09:57 - 22 Ιουλίου 2015
Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση, ξεκίνησε την Τετάρτη πρωί σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 5 μ.μ., θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια.
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.
Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισαν την υπερεπείγουσα ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, ωστόσο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την προχειρότητά της αναγκάζει τη Βουλή να νομοθετεί υπό πίεση. Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ τάχθηκαν κατά, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες διαδικασίες.
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του αιτήματος της Κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κατεπείγουσα διαδικασία, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από το νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί και δεν υπάρχουν τα επίμαχα θέματα που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τους αγρότες, τα οποία -όπως είπε- θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσουμε την ερχόμενη Παρασκευή τη διαπραγμάτευση, είπε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι οι θεσμοί είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι τώρα.
«Αυτά τα προαπαιτούμενα που θα στείλουμε θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.
«Δεν θα διαφωνήσουμε γιατί νομοθετούμε υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης. Εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα την ώρα της εθνικής ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση να μην φέρνει νομοθέτηση επί του γονάτου», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
«Καλούμαστε να επικυρώσουμε και όχι να νομοθετήσουμε. Είναι ντροπή και όνειδος για την ελληνική κυβέρνηση, δεν συμφωνούμε με τη διαδικασία», υποστήριξε η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη.
«Δεν θα βάλουμε τη συντεχνία πάνω από την πατρίδα αλλά δεν είναι δυνατό να μην κάνουμε μία ολοκληρωμένη συζήτηση επί τόσων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την ποινική δικονομία», υπογράμμισε ο εισηγητής από το Ποτάμι Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.
«Να αφήσετε τις μεγαλοστομίες περί σωτηρίας της χώρας και του λαού. Αυτούς που θέλετε να σώσετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καταδικάζετε το λαό στη χρεοκοπία. Είναι απαράδεκτη η διαδικασία με την οποία εμείς διαφωνούμε», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Είναι προφανές ότι κανείς δεν αισθάνεται περήφανος, όλοι θα θέλαμε να αντισταθούμε αλλά σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση», υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και να πούμε όχι, αλλά ντρέπομαι. Έλεος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το νομοσχέδιο, δεν επέδειξε όμως την απαιτούμενη ευαισθησία για τόσο σημαντικά ζητήματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
«Όχι» θα ψηφίσουν Μακρή, Πετράκος και Κοδέλας
Αρνητική απέναντι και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εμφανίστηκε στη Βουλή η Ραχήλ Μακρή, της οποίας η στάση θεωρείται ενδεικτική των προθέσεων και της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικούς δολοφόνους» και υποστήριξε ότι «οι δανειστές θέλουν να μαζέψουν τα ακίνητα των πολιτών στην αγοραία και όχι στην πραγματική τους αξία». Δήλωσε ακόμα ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ με αυτό το τίμημα αποτελεί «ληστεία».
«Μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου να ενημερώσω τους Έλληνες ότι τα σπίτια τους θα περνάνε στα ξένα funds και οι καταθέσεις τους θα γίνουν έρμαια των τραπεζιτών. Σε ένα τέτοιο νομοθέτημα αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου» ξεκαθάρισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας, η θέση της κ. Μακρή είχε θεωρηθεί προάγγελος της στάσης που θα κρατούσε η Πρόεδρος της Βουλής, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.
Αρνητικοί απέναντι στο νομοσχέδιο εμφανίστηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Κοδέλας, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
«Για δεύτερη Τετάρτη ζούμε τον ίδιο εφιάλτη. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε να γίνονται τιμητές αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που ζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι είπαν 'όχι' στον εκβιασμό και 'όχι' στους εκβιαστές» επισήμανε ο κ. Πετράκος. «Αρνούμαι να δεχτώ τις νεοφιλελεύθερες λογικές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε ο κ. Πετράκος και συμπλήρωσε ότι «δεν είχαμε εξουσιοδότηση για έξοδο από το ευρώ, αλλά και δεν είχαμε εξουσιοδότηση να υπογράψουμε νέο μνημόνιο. Αντίθετα είχαμε υποχρέωση να μην υπογράψουμε νέο μνημόνιο».
Και κατέληξε: «Αρνούμαι να συναινέσω ότι σώζεται η χώρα μου, όταν καταστρέφονται οι πολίτες της».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοδέλας σημείωσε ότι «ζούμε μια παραδοξότητα: Οι εμπνευστές των μνημονίων ξαφνικά νοιάζονται για το Κοινοβούλιο και τις διαδικασίες και για το ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος προκειμένου να εκφράσουν γνώμη οι βουλευτές». Και συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα προσδιορίζονται από τραγικότητα για τη δημοκρατία, την κοινωνία και την οικονομία.
«Τα μνημόνια δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, είναι η πολιτική αυτών που όλα αυτά τα χρόνια κυβερνούσαν μέσα από τη διαπλοκή και τη ρεμούλα» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θωμάς Κώτσιας, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
«Απαιτούσα από τον πολιτικό μου χώρο να έχει εναλλακτικό σχέδιο και να μην εκβιάζεται» ανέφερε ο κ. Κώτσιας και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν μονόδρομοι για έναν λαό που υπερασπίζεται τη ζωή του», ενώ επισήμανε ότι τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι η Ελλάδα του μόχθου, της δουλειάς και της δημιουργίας.
Ακόμη, ο κ. Κώτσιας ανέφερε ότι η Αριστερά θα συνεχίσει την πορεία της καθώς έρχεται από μακριά.