Στα χέρια της ελληνικής Βουλής το δεύτερο πακέτο μέτρων
18:13 - 22 Ιουλίου 2015
Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία μετά τις 2 τα ξημερώματα. Προεδρεύει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Με σκληρή πολιτική κόντρα και αιχμές για τα διαδικαστικά, ξεκίνησε η συζήτηση, ενώ στα άκρα οδηγεί την σχέση της με την κυβέρνηση η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, που έχει και την βασική ευθύνη για την εισήγηση των νομοσχεδίων αλλά και για την διαδικασία νομοθέτησης, για «καταστρατήγηση της δημοκρατικής διαδικασίας». Στην συνέχεια πήραν το λόγο στελέχη όλων των κομμάτων, με αποτέλεσμα η ουσιαστική συζήτηση να ξεκινήσει γύρω στις 11 το βράδυ.
Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σημειώνει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο.
Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) επέκρινε την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής κάνοντας λόγο για «απολύτως πρωτοφανή» περιστατικά. Ο κ. Δένδιας είπε ότι οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να αποσυρθούν από την Πρόεδρο της Βουλής ή η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σφυροκοπείται, όπως είπε, από το μείζων θεσμικό όργανο της Βουλής, την πρόεδρό της.
Δεν σφυροκοπώ την κυβέρνηση αλλά εκείνους που εκβιάζουν την κυβέρνηση, απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. Απαντώντας δε στον Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για λόγους εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε να μην επαναλάβουν οι βουλευτές την καρικατούρα, όπως είπε, βουλευτή που δήλωσε πως δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο.
Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με βολές εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργώντας ένταση η οποία εκτονώθηκε και με την παρέμβαση από το προεδρείο της Βουλής. Αργότερα, υποστήριξε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD στο Εθνικό Δίκαιο, που ρυθμίσει τα θέματα της προετοιμασίας των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν βλέπω γιατί κάποιος συνάδελφος θα πρέπει να καταψηφίσει αυτή την οδηγία, είπε.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε πώς η Ποινική Δικονομία κατέστη προαπαιτούμενο. «Επιμέναμε στους θεσμούς πάνω στις δικές μας προτάσεις. Βρισκόμαστε ενώπιον της εμμονής των θεσμών, οι οποίοι εμμένουν στο κείμενο του 2014. Μέσα στις ρυθμίσεις του υπάρχουν κάποιες που μου φαίνονται και φαίνονται και στον νομικό κόσμο της χώρας, προβληματικές» παραδέχτηκε.
«Είναι ικανό να καθορίσει συνολικά τη στάση μας; Όχι γιατί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί πολυσχιδές κείμενο και γιατί τα δύο προβληματικά θέματα μπορούμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με πιο σωστό τρόπο, εάν η χώρα κατορθώσει να επιβιώσει στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας: «Έχω πειστεί ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το Grexit. Βρίσκομαι αντιμέτωπος με δύο προβλήματα και πρέπει να διαλέξω αυτή που δεν είναι χειρότερη».
Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε όι με τίμια διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πέτυχε να αποτρέψει το grexit. «Ποτέ το εθνικό νόμισμα και η δραχμή δεν αποτέλεσαν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η χρεοκοπία θα έπληττε πιο πολύ τους αδύναμους.
Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) απευθυνόμενος στον υπουργός Εσωτερικών Νίκο Βούτση εξέφρασε τη χαρά του που για πρώτη φορά «αναδέχεστε την ιδιοκτησία του προγράμματος». Επέμεινε στη «θεσμική εκτροπή», όπως είπε, της επιστολής της ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να απαντηθεί θεσμικά. «Τέτοιες καταγγελίες δεν μπορούν να περάσουν χωρίς θεσμική απάντηση» είπε.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι συμφωνία ο εκβιασμός
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους ομολόγους της στα Κοινοβούλια της Ε.Ε., απέστειλε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή την παραβίαση, όπως εκτιμά, του Συντάγματος με την ψήφιση του δεύτερου προαπαιτούμενου νομοσχεδίου. Την ενημέρωση έκανε η κ. Κωνσταντοπούλου μιλώντας στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής.
«Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω το νομοσχέδιο, ως πρώην υπεύθυνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της Δικαιοσύνης δεν θα μπορούσα να ψηφίσω, ως δικηγόρος δεν θα μπορούσα και ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω διαδικασίες που καθιστούν τη Βουλή διακοσμητική και τελικά θέτουν εκ ποδών την Δημοκρατία», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή της.
Aπάντηση Παυλόπουλου
Η επιστολή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις καθώς δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τη Βουλή, αναφέρει σε επιστολή - απάντηση προς την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή – απάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν διαθέτει καμία θεσμική και πολιτική δυνατότητα ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημά σας»
«Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ’ ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία, ο κ. Παυλόπουλος υπερθεματίζει ότι ακόμη και εάν επρόκειτο για απόφαση του σώματος και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του.
«Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν’ απευθύνεται ευθέως προς αυτούς» καταλήγει η σχετική επιστολή.
Πληροφορίες: in.gr, naftemporiki.gr