powered by

ΤΕΠΑΚ: Συμμετοχή στο πρόγραμμα Διαχείρισης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 433 χιλιάδων ευρώ απόκτησε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για τη συμμετοχή του στην ερευνητική πρόταση «Sea Traffic Management - Validation Project».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ερευνητική Πρόταση «Sea Traffic Management - Validation Project» στην οποία το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει ως ο μοναδικός εταίρος εκ μέρους της Κύπρου, έχει εγκριθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συνολικό προϋπολογισμό  € 42,977,434 με το 50% του ποσού να αποτελεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. O προϋπολογισμός για το ΤΕΠΑΚ είναι € 866,274 (με 50 % ευρωπαϊκή χρηματοδότηση).    

«Αποτελεί μεγάλη τιμή τόσο για το ΤΕΠΑΚ όσο και για την Κύπρο η συμμετοχή σε ένα τόσο υψηλού επιπέδου και πρωτοπόρο Ερευνητικό Πρόγραμμα  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, στο Πρόγραμμα  «Sea Traffic Management-Validation» («Επικύρωση της Διαχείρισης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας»), με υπεύθυνο ερευνητικό φορέα τη Ναυτιλιακή Διοίκηση της Σουηδίας και Project Manager τον κ. Magnus Sundström, συμμετέχουν 39 ακαδημαϊκοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από 13 Ευρωπαϊκές χώρες: Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, και Κύπρο η οποία θα εκπροσωπείται από  το ΤΕΠΑΚ, με τη σημαντική στήριξη του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, της Αρχής Λιμένων Κύπρου και του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου.

Ο σκοπός του Προγράμματος “Sea Traffic Management ΄Validation Project” είναι η επικύρωση της έννοιας της Διαχείρισης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας, μέσω της εισαγωγής της ψηφιακής καινοτομίας καθώς και νέων τεχνολογικών εξελίξεων, με άμεσο επακόλουθο τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το Πρόγραμμα, το οποίο είναι επέκταση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων MONALISA (2010-EU-21109-S) και MONALISA 2.0 (2012-EU-21007-S), στοχεύει στην τεχνολογική αναβάθμιση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στη θαλάσσια κυκλοφορία, με παρόμοιο τρόπο όπως εφαρμόζεται ήδη στην αεροπλοΐα, δηλαδή στη διάθεση σε πραγματικό χρόνο και με ακρίβεια των απαραίτητων πληροφοριών ναυσιπλοΐας σε όλους τους συντελεστές της. 

«Στο συγκεκριμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει τρία χρόνια, θα συμμετάσχουν 300 πλοία και 3 κέντρα ελέγχου ξηράς σε συνεργασία με 10 ευρωπαϊκά λιμάνια, διαφορετικών μεγεθών, της βόρειας Ευρώπης και της Μεσογείου  συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Λεμεσού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ο ΤΙΤΑΝ στη λίστα των Financial Times «Europe’s Climate Leaders» για δεύτερη χρονιά
British Council και Invest Cyprus συνεργάζονται για προώθηση της διακρατικής εκπαίδευσης και των επενδυτικών προοπτικών
XM: Στηρίζει την προσπάθεια προώθησης ίσων ευκαιριών και προσβασιμότητας στον αθλητισμό
Ξεκαθαρίζει για την συμμετοχή αθλητών σε διεθνές τουρνουά στην Αθήνα η Ομοσπονδία Wushu Kung Fu
Η Baker Tilly South East Europe φιλοξενεί το Baker Tilly Europe Conference 2025 στην Αθήνα
Cyta: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με το συνέδριο Women in STEAM
MASO Strategic: Στρατηγική συνεργασία με Oneglobal Broking που ενισχύει την παρουσία της στην κυπριακή αγορά
Πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο»
Ψηφιακές πληρωμές: Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επιλέγουν ταχύτητα, αλλά ζητούν ασφάλεια
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Webinar για τη διεθνή ασφάλεια και τη σύγχρονη γεωπολιτική