ΤΕΠΑΚ: Συμμετοχή στο πρόγραμμα Διαχείρισης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 433 χιλιάδων ευρώ απόκτησε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για τη συμμετοχή του στην ερευνητική πρόταση «Sea Traffic Management - Validation Project».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ερευνητική Πρόταση «Sea Traffic Management - Validation Project» στην οποία το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει ως ο μοναδικός εταίρος εκ μέρους της Κύπρου, έχει εγκριθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συνολικό προϋπολογισμό  € 42,977,434 με το 50% του ποσού να αποτελεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. O προϋπολογισμός για το ΤΕΠΑΚ είναι € 866,274 (με 50 % ευρωπαϊκή χρηματοδότηση).    

«Αποτελεί μεγάλη τιμή τόσο για το ΤΕΠΑΚ όσο και για την Κύπρο η συμμετοχή σε ένα τόσο υψηλού επιπέδου και πρωτοπόρο Ερευνητικό Πρόγραμμα  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, στο Πρόγραμμα  «Sea Traffic Management-Validation» («Επικύρωση της Διαχείρισης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας»), με υπεύθυνο ερευνητικό φορέα τη Ναυτιλιακή Διοίκηση της Σουηδίας και Project Manager τον κ. Magnus Sundström, συμμετέχουν 39 ακαδημαϊκοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από 13 Ευρωπαϊκές χώρες: Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, και Κύπρο η οποία θα εκπροσωπείται από  το ΤΕΠΑΚ, με τη σημαντική στήριξη του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, της Αρχής Λιμένων Κύπρου και του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου.

Ο σκοπός του Προγράμματος “Sea Traffic Management ΄Validation Project” είναι η επικύρωση της έννοιας της Διαχείρισης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας, μέσω της εισαγωγής της ψηφιακής καινοτομίας καθώς και νέων τεχνολογικών εξελίξεων, με άμεσο επακόλουθο τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το Πρόγραμμα, το οποίο είναι επέκταση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων MONALISA (2010-EU-21109-S) και MONALISA 2.0 (2012-EU-21007-S), στοχεύει στην τεχνολογική αναβάθμιση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στη θαλάσσια κυκλοφορία, με παρόμοιο τρόπο όπως εφαρμόζεται ήδη στην αεροπλοΐα, δηλαδή στη διάθεση σε πραγματικό χρόνο και με ακρίβεια των απαραίτητων πληροφοριών ναυσιπλοΐας σε όλους τους συντελεστές της. 

«Στο συγκεκριμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει τρία χρόνια, θα συμμετάσχουν 300 πλοία και 3 κέντρα ελέγχου ξηράς σε συνεργασία με 10 ευρωπαϊκά λιμάνια, διαφορετικών μεγεθών, της βόρειας Ευρώπης και της Μεσογείου  συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Λεμεσού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών