Powered by

ΔΝΤ: Αλλαγή στις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία

Ανάπτυξη της τάξης του 3,3% για τη διεθνή οικονομία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2015 σύμφωνα με την έκδοση World Economic Outlook Ιουνίου, κατά 0,2% χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Απριλίου.
 
To Ταμείο μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή από 3,5% έως 3,3%, με τις οικονομικές προοπτικές για τέσσερις χώρες από τις G7 - ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Καναδά- να υποβαθμίζονται.

Ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό το 2016, για το οποίο το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3,8%, παρά την ελληνική κρίση και την πτώση των τιμών των μετοχών στο κινεζικό χρηματιστήριο.

Τo ΔΝΤ αποδίδει την απαισιόδοξη πρόβλεψη για το 2015 στα δεδομένα από την οικονομία των ΗΠΑ, που δεν ήταν και τα καλύτερα μέσα στο πρώτο τρίμηνο- εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων, προβλημάτων στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής και άλλους παράγοντες.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν στο 2,5%, χαμηλότερα από τον Απρίλιο (3,1%). Επίσης, σύμφωνα με το Ταμείο, αυτό έχει «μεταδοθεί» επίσης στον Καναδά και το Μεξικό. Σε κάθε περίπτωση, στην αναφορά σημειώνεται ότι «η απρόσμενη αδυναμία στη βόρεια Αμερική...μάλλον θα αποδειχθεί προσωρινή οπισθοδρόμηση».

Παρά το ελληνικό ζήτημα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, μέχρι τώρα δεν είχαν αποτέλεσμα κάποια σημαντική εξάπλωση...έγκαιρη πολιτική δράση θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση τέτοιων κινδύνων, εάν γίνουν πραγματικότητα».

Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες αναμένεται να αυξηθεί από το 1,8% το 2014 σε 2,1% το 2015 και 2,4% το 2016. «Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη φαίνεται να βρίσκεται στον δρόμο της, με γενικά στιβαρή ανάκαμψη στην εσωτερική ζήτηση και τον πληθωρισμό να αρχίζει να αυξάνεται. Οι προβλέψεις ανάπτυξης έχουν επανεξεταστεί προς τα πάνω για πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά στην Ελλάδα οι εξελίξεις είναι πιθανόν να έχουν πολύ βαρύτερες επιπτώσεις σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις».

Σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών εμπορευμάτων, πιο «ασφυκτικές» χρηματοπιστωτικές συνθήκες- που συνδέονται με τα οικονομικά δρώμενα στην Κίνα- και γεωπολιτικούς παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι στα κινεζικά χρηματιστήρια έχει σημειωθεί πτώση άνω του 30% τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της κυβέρνησης της χώρας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πτώση αυτή υποδεικνύει ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον μεγαλύτερων δυσκολιών, καθώς προσπαθεί να στραφεί σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση από ένα μοντέλο επικεντρωμένο στις επενδύσεις.

Παράλληλα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αστάθεια στις αγορές και οι μεταβολές στις τιμές των assets θα μπορούσαν να «διαταράξουν» τις προβλέψεις του, αν και εκτιμά ότι αναμένει την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή να σταθεροποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ προσθέτει πως: «Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις για μια σταδιακή επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις προηγμένες οικονομίες – καλές οικονομικές συνθήκες, ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ, χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, εμπιστοσύνη στην οικονομία και στις συνθήκες αγοράς εργασίας - παραμένουν σταθερές».

ΠΗΓΕΣ: theguardian.com, huffingtonpost.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου