Γεωργιάδης: Έτοιμοι για κάθε λύση για το χρέος της Ελλάδας

«Ένα κράτος δεν μπορεί να βρεθεί εκτός αγορών και εκτός προγράμματος και αυτό είναι που αντιτάσσω σε όσους μας κατηγορούν. Εγώ ερωτώ ποια είναι η θέση τους επί του ελληνικού ζητήματος; Θέλουν η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει πρόγραμμα;» τόνισε αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στο εσωτερικό, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας, στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωινό της Δευτέρας (29/6) ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ακόμη: «Συμφωνώ πάντως ότι μικρή σημασία έχει τι λένε κάποιοι στο εσωτερικό. Έχω καθαρή άποψη και την έχω εκφράσει και στο Eurogroup. Δεν μπορεί ένα πρόγραμμα να είναι κατά βάση φορολογικό. Η χειρότερη μορφή λιτότητας είναι αυτή που επιβάλλει σκληρούς φόρους σε όλους. Όποιο κι αν είναι το πρόγραμμα και όποιος κι αν το προτείνει δεν μπορεί να είναι φορολογικό, κάτι τέτοιο θα κρατούσε τη χώρα σε ύφεση και σε ελλείμματα. Πρέπει να ξαλαφρώσει το βάρος που έχουν φορτωθεί οι ελληνικές επιχειρήσεις και ο κόσμος».

«Για το χρέος έχουμε ξεκάθαρη θέση ως κυβέρνηση. Έχουν ήδη γίνει σημαντικές κινήσεις με τις αποφάσεις του 2012 ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με επώδυνες επιπτώσεις για την Κύπρο, αφού οι καταθέτες στη χώρα φορτώθηκαν μεγάλο κόστος με το κούρεμα των 4,5 δισ.» συμπλήρωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.  

 Παράλληλα, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την όποια ρύθμιση για το υπόλοιπο ελληνικό χρέος, με το μερίδιο της Κύπρου να ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καθαρή θέση και την έχουμε εκφράσει. Με συγκεκριμένες εισηγήσεις προσπαθούμε να βοηθήσουμε προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η παράταση του ελληνικού προγράμματος κι έπειτα να ανοίξει ο δρόμος μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές. «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια θετική προοπτική για να καταλήξουμε κάπου. Θεωρούσα ότι οι όποιες διαφορές μπορούσαν να γεφυρωθούν. Και προς την κατεύθυνση ρύθμισης του χρέους αλλά και προς την κατεύθυνση των μέτρων μπορούσε να προχωρήσει κάποια λύση» υπογράμμισε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Καταληκτικά ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Οι συνέπειες άρχισαν ήδη να ξεδιπλώνονται, θα ήθελα όμως να επαναλάβω ότι σε αυτό το ζοφερό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, η Κύπρος ακολουθεί μια δική της πορεία με θετική προοπτική. Ήρθησαν τα περιοριστικά, βγήκαμε στις αγορές, μπήκαμε σε ανάπτυξη και οδεύουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα αναχαιτίσει κάποιους κινδύνους».

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση