Powered by

Μέρκελ: Δεν κάνω εικασίες, ανάγκη για λύση το Σάββατο

Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, δήλωσε  η Καγκελάριος Μέρκελ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο εξετάστηκε το σενάριο να μην βρεθεί λύση το Σάββατο, είπε πως δεν είναι σε θέση να κάνει εικασίες για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι η πολιτική βούληση υπάρχει από παντού για να βρεθεί μια λύση.

"Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο", ανέφερε η Α. Μέρκελ. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναζητήσουν μια λύση μαζί με τους θεσμούς και την Ελλάδα. Δεν μπορούν, είπε, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων να  εμπλακούν στις τεχνικές διαβουλεύσεις, όπως για παράδειγμα την απόδοση που θα  έχουν συγκεκριμένα μέτρα.

Όπως υπογράμμισε, ακόμα και οι υπουργοί Οικονομικών είναι αναγκαίο να βασίζονται στους εμπειρογνώμονες. Τέλος, ερωτηθείσα αν  συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την ελληνική πρόταση, ότι δηλαδή δεν είναι αξιόπιστη, είπε πως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον κ. Σόιμπλε για τις εξελίξεις στο Eurogroup,  ο οποίος της μετέφερε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν  μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

“Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Grexit. Πιστεύω ακόμη ότι θα επικρατήσει τελικά η λογική, ακόμη και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια-δυο μέρες, αλλά θα υπάρξει λύση, δήλωσε ο κ. Σουλτς ψες στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και  πρόσθεσε: "Τώρα το θέμα είναι η ελληνική κυβέρνηση απλώς να δεχθεί η τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας να μπορεί να εκταμιευθεί, 7,3 δισεκατομμύρια.  Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν το δέχονται, δεν το καταλαβαίνω. Ίσως να το μάθουμε. Εάν αυτά τα χρήματα εκταμιευθούν, έχουμε χρόνο - λίγους μήνες - για  να κάνουμε κάτι. Όχι για να μιλήσουμε για το χρέος, αλλά για το πώς μπορούμε να  δημιουργήσουμε επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση. Αλλιώς η Ελλάδα δεν θα σταθεί ποτέ ξανά στα πόδια της. Για αυτό είμαι κάπως έκπληκτος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να δεχθεί τις προσφορές, αλλά ίσως να επικρατήσει τελικά η λογική".

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι "τζογαδόρος ή αφελής", ο  Γερμανός σοσιαλδημοκράτης επισημαίνει: "Ούτε τζογαδόρος ούτε αφελής. Βρίσκεται  όμως σε μια κατάσταση στην οποία εγώ δεν θα ήθελα να βρίσκομαι. Και μερικές  φορές υπάρχουν στη ζωή στιγμές, όπου ο άνθρωπος πρέπει να κάνει κάτι, να σταθεί αναγκαστικά απέναντι στους ίδιους τους δικούς του ανθρώπους. Πρώτα η χώρα, μετά  το κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, ακόμη πιστεύει ότι δεν μπορεί να στραφεί εναντίον του κόμματός του. Υπάρχουν ιδεολόγοι που θέλουν να τον εμποδίσουν να κάνει έναν δίκαιο συμβιβασμό, μόνο και μόνο επειδή πουλάνε την `καθαρή`  ιδεολογία. Πρέπει να βρει την τόλμη να τους πει ότι ο ελληνικός λαός και η τύχη του είναι πιο σημαντικά. Αν το καταφέρει και ελπίζω να μπορέσουμε να τον  βοηθήσουμε σε αυτό, τότε θα έχουμε λύση".

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο άφεσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Σουλτς τονίζει ότι αυτό είναι θέμα με το οποίο "θα αποφασίσουμε μετά" και προσθέτει ότι μια  διαγραφή χρέους δεν θα έλυνε το πρόβλημα. "Η Ελλάδα χρειάζεται ένα  μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Ας σταματήσουμε να μιλάμε για το χρέος. Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν για το χρέος", τόνισε και ανέφερε  ότι "σήμερα είναι πολύ σημαντικότερο ότι αποφασίσαμε το λεγόμενο `Σχέδιο  Γιούνκερ` για 315 δισεκατομμύρια για όλη την ΕΕ".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής