Τέσσερις προτάσεις έρευνας στηρίχθηκαν από την Τάλως

Τα νέα δεδομένα τα οποία δημιουργήθηκαν στην Κύπρο καταδεικνύουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι η ανάγκη για έξοδο από την κρίση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Το στοίχημα αυτό βασίζεται στο πόσο καλά μπορεί να αξιοποιηθεί το τρίπτυχο Έρευνα-Καινοτομία-Επιχειρηματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοώντας το πρόβλημα αυτό εξήγγειλε και έθεσε σε εφαρμογή από την 01/01/2014 το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 συνολικού προϋπολογισμού 80 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία που καλύπτει την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα στηρίζει την επιστημονική αριστεία και τη βιομηχανική υπεροχή επιδιώκοντας παράλληλα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων. Ενθαρρύνει επίσης την ενεργότερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας μέσω της λειτουργίας ενός ξεχωριστού μηχανισμού (SME instrument) για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Τάλως ως εταιρεία που εδώ και 15 χρόνια αδιάκοπα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει εμπλακεί ενεργά στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 προσφέροντας καθοδήγηση για την ετοιμασία προτάσεων και τη δημιουργία κοινοπραξιών τόσο σε μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις όσο και σε ερευνητικούς οργανισμούς από την Κύπρο και το εξωτερικό. 

"Αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία που έχει αποκομίσει κατά τη συμμετοχή της στα προηγούμενα προγράμματα πλαίσιο (FP5, 6, 7) στα πλαίσια των οποίων είχε αναλάβει τη διαχείριση περισσότερων από 40 έργων, η Τάλως είναι σε θέση να εγγυηθεί επιτυχή αποτελέσματα και να στηρίξει έμπρακτα την υλοποίηση καινοτόμων έργων σε τοπικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο", αναφέρει σχετικά. 

Επίσης, σημειώνει ότι "έμπρακτη απόδειξη για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία αποτελούν τα επιτυχή αποτελέσματα που παρουσιάζει κατά την αξιολόγηση της πρώτης φάσης του προγράμματος Ορίζοντας 2020".

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι 4 προτάσεις έρευνας και καινοτομίας στην ετοιμασία των οποίων η Τάλως είχε κεντρικό ρόλο και ενεργή συμμετοχή κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση επιτρέποντας έτσι στην εταιρεία τη συνέχιση της συνεισφοράς της κατά το στάδιο υλοποίησης των προτάσεων. 

Αναλυτικά η Τάλως εμπλέκεται στην υλοποίηση των πιο κάτω έργων του προγράμματος Ορίζοντας 2020: 

To έργο LYNCEUS2MARKEΤ (An innovative people localisation system for safe evacuation of large passenger ships) συνολικού προϋπολογισμού 10,5Ε€, αποτελεί συνέχιση του έργου LYNCEUS το οποίο είχε λάβει χρηματοδότηση κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, με συντονιστή την Τάλως, από το χρηματοδοτικό μηχανισμό FP7. Το έργο προέβλεπε τη ανάπτυξη ενός καινοτόμου λειτουργικού συστήματος για την ασφαλή εκκένωση πλοίων μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος τεχνολογιών εντοπισμού επιβατών. Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία και το έργο κατάφερε να αποσπάσει διεθνή βραβεία καινοτομίας όπως το Lloyds List Global Innovation Award για το 2014, το Best European Projects of the Valencian Community Award για το 2015 και το Βραβείο Μηχανικής 2014 του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου. Στο παρόν στάδιο το έργο θα επιχειρήσει την πρώτη αναπαραγωγή των τεχνολογιών και προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί στην αγορά. 16 εταίροι από την Κύπρο και το εξωτερικό αναλαμβάνουν συντονισμένη δράση για την επιτυχή υλοποίηση του έργου. 

Η Τάλως έχει τη συνολική διαχείριση του έργου. Οι υπόλοιποι εταίροι από την Κύπρο είναι οι εξής: Celestyal Ship Management Ltd., SignalGenerix Ltd., Maritime Institute of Easter Mediterranean, G. G. Deadalos Technology Services Ltd. και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, μέσω του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το έργο αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη διάσωση επιβατών σε περίπτωση θαλάσσιων ατυχημάτων.

Το έργο CY-Biobank (Biobanking and the Cyprus Human Genome) φιλοδοξεί μέσα από τη στενή συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Graz (MUG, Αυστρία) και την Κοινοπραξία Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής (European Research Infrastructure Consortium BBMRI-ERIC) να αναβαθμίσει το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ένα σύγχρονο Κέντρο Αριστείας ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 0,5Ε€ αποτελεί την πρώτη φάση μέσα από την οποία θα διεκδικηθεί στα πλαίσια ενός επιχειρηματικού σχεδίου η χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης για την ίδρυση, ανάπτυξη, οργάνωση και λειτουργία της κυπριακής Βιοτράπεζας.

H Τάλως θα ηγηθεί των δραστηριοτήτων διάχυσης του έργου και των αποτελεσμάτων του στην Κύπρο και το εξωτερικό και θα προσφέρει στήριξη σε θέματα διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων. 

Το έργο Microflusa (Fabricating colloidal materials with microfluidics) έλαβε χρηματοδότηση ύψους 3Ε€ στα πλαίσια της πρόσκλησης H2020 FETOPEN 1 – 2014/2015 που είχε ως στόχο τη στήριξη επιστημονικά ρηξικέλευθων ιδεών. 
Το έργο πραγματοποιείται με τη σύμπραξη τριών καταξιωμένων ερευνητικών οργανισμών: του ESPCI ParisTech (Γαλλία), του Royal Institute of Technology-KTH (Σουηδία) καθώς και του Technion Institute of Technology (Ισραήλ). Τη συνολική διαχείριση του έργου αναλαμβάνει ο οργανισμός Fondation Pierre-Gilles de Gennes pour la Recherche (FPGG) ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι. Η Τάλως θα εμπλακεί ενεργά στη διάχυση αποτελεσμάτων. 

Το έργο Cimulact (Citizen and multi-actor consultation on Horizon 2020) συνολικού προϋπολογισμού 3,3Ε€ έχει ως στόχο να εμπλέξει σε διάλογο ένα μεγάλο αριθμό εταίρων από όλη την Ευρώπη ώστε να καταγράψει απόψεις και εισηγήσεις για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου σχεδίου δράσης για το επόμενο στάδιο υλοποίησης του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Επιδίωξη του έργου είναι να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση των ερευνητικών δραστηριοτήτων με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και να διασφαλιστεί η εντονότερη εμπλοκή πολιτών, επιστημόνων, φορέων και οργανισμών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων 

Συντονιστής του έργου είναι ο οργανισμός The Danish Board of Technology Foundation (DBT). Η Τάλως, διατηρώντας συνεχή εμπλοκή στο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου, πρόκειται να συνεισφέρει στο διάλογο μεταφέροντας γνώσεις και εμπειρίες από τη συμμετοχή κυπριακών οργανισμών στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 καθώς και από το γενικότερο ερευνητικό γίγνεσθαι της Κύπρου. 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης