Ήταν ιδέα, έγινε πράξη!

Από την ιδέα στην πράξη, την ανάπτυξη και την επενδυτική επέκταση. Νέες επιχειρηματικές προσπάθειες βρίσκουν υποστήριξη μέσα από τέσσερις οργανισμούς:Chrysalis Leap, Cyprus Business Angel Network,Cypriot Enterprise Link και Junior Achievement Cyprus. Χάρη σ’ αυτούς, τέσσερις ομάδες ήδη εξασφάλισαν, συνολικά, χρηματοδότηση άνω των €450.000 και προχωρούν με τα επαγγελματικά τους πλάνα.

Οι τέσσερις οργανισμοί - υποστηρικτές συμπληρώνουν μια νοητή αλυσίδα, η οποία ξεκινά από τη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας στα σχολεία και καταλήγει στην επένδυση και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Ο κάθε ένας κινείται με τον δικό του ρυθμό και ρόλο, αλλά όλοι έχουν ένα κοινό στόχο: Την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως τόνισε ο CEO του CyprusBusinessAngelNetwork (CYBAN), Ανδρέας Κουππάρης, οι τέσσερις οργανισμοί συνεργάζονται εδώ και τρία, περίπου, χρόνια με διάφορες μορφές: «Για παράδειγμα, επιχειρηματικές ιδέες μελών του CypriotEnterpriseLink (CEL) ή ομάδες που περνούν από τονChrysalisLeap αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες για το CYBAN. Ακόμα, μέλη αυτού μπορεί να συμμετέχουν ως κριτές ή μέντορες σε εκδηλώσεις των τριών άλλων οργανισμών και ούτω καθεξής». Αυτή η σχέση ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή όλων στον σχεδιασμό του CapitalImpact, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί δώρο του CYBAN προς το υπόλοιπο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας στην Κύπρο:«Η απόφαση και των τεσσάρων οργανισμών να συστεγαστούν στο CapitalImpact έχει δώσει μια τεράστια δυναμική τόσο στο ίδιο όσο και στη σχέση τους, κάτι που αναμφίβολα θα έχει θετικές επιπτώσεις στο κυπριακό οικοσύστημα των start-ups». 

Στόχος όλων είναι το CapitalImpact να αποτελέσει τη στέγη όσο το δυνατόν περισσότερων πρωτοβουλιών, ώστε να βρίσκουν οι νέοι επιχειρηματίες τη μεγαλύτερη δυνατή και ποιοτικότερη βοήθεια στην προσπάθειά τους. 

«Ο κάθε οργανισμός κινείται με τον δικό του ρυθμό μέσα στο οικοσύστημα, αλλά όλοι έχουν ένα κοινό στόχο: Την οικονομική ανάπτυξη μέσω μιας διαφορετικής οδού από την πεπατημένη ή έστω από αυτές που μάθαμε τόσα χρόνια», ανέφερε η επικεφαλής του hack {Cyprus} και μέλος του Cypriot Enterprise Link, Έλενα Γεωργίου Στρούθου. 

Μιλώντας για τους στόχους και τις προσδοκίες των οργανισμών, επεσήμανε πως δημιουργείται ένα ομοιόμορφο μείγμα δράσεων, που προσεγγίζουν σφαιρικά το θέμα επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη: «Είτε αυτό είναι εκπαίδευση είτε υποστήριξη, ενημέρωση, χρηματοδότηση ή δικτύωση, είναι ένα βήμα πάντα πιο κοντά στην οικονομική ανάπτυξη. Το σημαντικότερο είναι ότι όλες οι ομάδες υποστηρίζουν η μία την άλλη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος του κάθε οργανισμού στην κοινή προσπάθεια και πώς ο καθένας βοηθά τις νέες επιχειρήσεις;

CHRYSALISLEAP
Ο Chrysalis Leap είναι ο πρώτος επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών (accelerator) στην Κύπρο. Στόχοςτου είναι να βοηθά πράσινες start-ups, που βρίσκονται στο στάδιο της ιδέας, να αναπτύσσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ώστε να επεκτείνονται, να καθίστανται ανταγωνιστικές και βιώσιμες στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Όπως ανέφερε ο founder/director, Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, ο οργανισμός δραστηριοποιείται από το 2012 και αποτελείται από έξι νεαρά άτομα:«Αυτό που ενώνει την ομάδα είναι το πάθος όλων μας να δουλέψουμε για μια καλύτερη Κύπρο, στην οποία θα μπορέσουν νεαρά άτομα να δραστηριοποιηθούν».

Φέτος, ο Chrysalis Leap διοργανώνει, εκ μέρους του Climate-KIC, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό πράσινης επιχειρηματικότητας, Climate Launchpad,σε Κύπρο και Ελλάδα. Το Climate-KIC είναι o κύριος ευρωπαϊκός θεσμός για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον χώρο της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). «Μέσω του διαγωνισμού, ο οποίος ήδη τρέχει,οι ομάδες που συμμετέχουν θα εκπαιδευτούν από έμπειρους εκπαιδευτές και θα προετοιμαστούν, ώστε να διαγωνισθούν για ποσό έως και €95.000 και για 18 μήνες εντατικής επιτάχυνσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,με στόχο να επεκτείνουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Το όλο πρόγραμμα στηρίζεται από την PwC Κύπρου ως στρατηγικό εταίρο και την Ελληνική Τράπεζα ως χορηγό», σημείωσε ο κ. Χαραλαμπίδης.

JUNIORACHIEVEMENTCYPRUS
Προτεραιότητα του Junior AchievementCyprusείναι να παρέχεισε παιδιά και νέους από 5 έως 25 ετών ένα σύνολο βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων οικονομίας και επιχειρηματικότητας, ενθαρρύνοντάς τους να δοκιμάσουν την εμπειρία της δημιουργίας μιας δικιάς τους επιχείρησης. «Πρωταρχική μας αποστολή, ωστόσο, είναι να εμπνεύσουμε τους νέους μας να δημιουργήσουν ένα κόσμο γεμάτο ευκαιρίες. Ένα κόσμο όπου θα μπορούν να αναπτύξουν ένα σύνολο ατομικών δεξιοτήτων, όπως, αυτοπεποίθηση, ηγετικές ικανότητες, δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα, ομαδικότητα, όλα όσα απαιτούνται για να εργοδοτηθούν, να αναπτύξουν ιδέες και επιχειρήσεις και να διακριθούν σε ό,τι επιλέξουν να κάνουν στη ζωή τους», επεσήμανε η CEOτουJuniorAchievementCyprus, Ελοΐζα Σαββίδου.  

CYPRIOT ENTERPRISE LINK
Ο Cypriot Enterprise Link είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος αποτελείται από εθελοντές και έχει σκοπό να ενώσει το επιχειρηματικό ταλέντο των Κυπρίων ανά το παγκόσμιο. Βασικός στόχος του είναι να ενδυναμώσει τους νέους Κύπριους επιχειρηματίες, προκειμένου να δημιουργήσουν βιώσιμες και καινοτόμες επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο, αλλά με παρουσία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.    

Όπως τόνισε η συνιδρύτρια/υπεύθυνη επικοινωνίας του Cypriot Enterprise Link, Άντρεα Σολομωνίδου, μέσω των μελών και των υποστηρικτών του, οι οποίοι πλέον έχουν ξεπεράσει τους 2.400, έχει παρουσία, πέραν της Κύπρου, στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

CYPRUS BUSINESS ANGEL NETWORK (CYBAN)
Ο οργανισμόςCyprusBusinessAngelNetwork(CYBAN) είναι το μοναδικό δίκτυο επιχειρηματικών αγγέλων στην Κύπρο, το οποίο φέρνει σε επαφή καινοτόμες και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με έμπειρους επενδυτές (angelinvestors) για σκοπούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων (seedfunding). Το δίκτυο αριθμεί σήμερα πέραν των 40 μελών και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. «Σε συνεργασία με τονCEL, τονChrysalisLeapκαι τονJunior Achievement Cyprusέχει,επίσης, δημιουργήσει το Capital Impact, έναν μοντέρνο κοινό εργασιακό χώρο για νέους επιχειρηματίες, που θέλουν να εργαστούν σε περιβάλλον αλληλεπίδρασης», επεσήμανε ο CEO του CYBAN, Ανδρέας Κουππάρης.

Σε κοινό οικοσύστημα 
Όλοι οι προαναφερθέντες οργανισμοί, αλλά και οι πρωτοβουλίες, αποτελούν ξεχωριστά και αναπόσπαστα στοιχεία του «κυπριακού επιχειρηματικού οικοσυστήματος». Για να αναπτυχθεί, είπε η κ. Σαββίδου, να είναι βιώσιμο και να ευνοείτη δημιουργία επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων, χρειάζεται την παράλληλη παρουσία, αλλά και εξέλιξη, οργανισμών όπως οι πιο πάνω. «Κανένας οργανισμός όσο δυνατός και ανθεκτικός να είναι δεν μπορεί να επιβιώσει δίχως την παράλληλη ύπαρξη των υπολοίπων στοιχείων», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ.Σολομωνίδου, είναι ραγδαία η ανάπτυξη του κυπριακού οικοσυστήματος τα τελευταία τρία χρόνια: «Μπορεί σε κάποιους αυτό να φαίνεται υπερβολικό ή να θεωρούν ότι αναπτύσσεται πολύ αργά, κάτι που δεν ισχύει», είπε, εξηγώντας ότι: «Τα οικοσυστήματα αναπτύσσονται πάντα οργανικά και γι’ αυτό χρειάζεται χρόνος για να ωριμάζουν και να αποφεύγονται οι ‘φούσκες’. Πριν από τρία χρόνια δεν υπήρχε καθόλου έδαφος για ανάπτυξη των start-ups. Δεν χρησιμοποιείτο καν ο όρος. Άρα, διανύσαμε αρκετό δρόμο, αφού πλέον έχουν δημιουργηθεί οι πρώτες υποδομές για στήριξή τους, όπως, διαγωνισμοί, επιταχυντές (accelerators), επενδυτές, συνεργιακοί χώροι (co-working spaces), νομικά πλαίσια, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις». 

Οιstart-ups έχουν κερδίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και δουλεύουν με στόχο την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή. «Παρόλα αυτά και παρά τις μικρές νίκες που σημειώσαμε έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι τον στόχο μας», υπογράμμισε.

Μεγάλο το ενδιαφέρον
Παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης των τεσσάρων. Αρκετά άτομα και επιχειρήσεις έχουν ήδη βοηθηθεί ως εξής:
•    15 ομάδες εκπαιδεύτηκαν από τον Chrysalis Leap και τους συνεργάτες του τα προηγούμενα χρόνια. Τέσσερις ομάδες ήδη εξασφάλισαν συνολική χρηματοδότηση άνω των €450.000.
•    Δεδομένου ότι ο Junior Achievement Cyprus εστιάζεται, κυρίως,στην επιχειρηματική εκπαίδευση και τη μάθηση, το ενδιαφέρον από εταιρείες και ομάδες σχετίζεται, συνήθως, με την καθοδήγηση και τις συμβουλές, με χορηγίες που τρέχουν και με παροχή προσωρινών προγραμμάτων πρακτικής άσκησης (internships) για μαθητές.
•    Οι εκδηλώσεις του CEL παρέχουν την ευκαιρία για γνωριμία συνιδιοκτητών, δημιουργούνται ιδέες που οδεύουν προς υλοποίηση, συνεργασίες σε εταιρικό επίπεδο, θέσεις εργασίας, feedback για προϊόντα, εκπαίδευση για το πώς να ξεκινήσει κάποιος την επιχείρησή του, μέχρι team building activities με μπίρες και burger. Η πραγματική αξία, που πηγάζει από την αμοιβαία εκτίμηση, αλλά και τους κοινούς στόχους όλων των ανθρώπων που επιλέγουν να συμμετέχουν στα events είτε ως εθελοντές, ομιλητές, μέντορες είτε ως απλοί συμμετέχοντες, είναι αδύνατο να μετρηθεί σε κάποια κλίμακα. Η συλλογική προσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του οικοσυστήματος.
•    Ο CYBAN λαμβάνει, περίπου, 100 αιτήσεις από start-ups κάθε χρόνο, που ζητούν χρηματοδότηση από τους επενδυτές. Εξ αυτών, περίπου 12 με 15 επιλέγονται να παρουσιάσουν την ιδέα τους μπροστά στους επενδυτές, σε ειδικές εκδηλώσεις (companypresentationevents), οι οποίες οργανώνονται ανά τρίμηνο στο CapitalImpact. Τα τελευταία δύο χρόνια, που λειτουργεί οCYBAN, τα μέλη του έχουν επενδύσει πέραν των €3 εκατομμυρίων σε start-ups, κάτι που θεωρείται σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο. 

Κοινός ο σκοπός
Κάθε ένας από τους τέσσερις οργανισμούς έχει τα δικά του σχέδια και φιλοδοξίες,που στοχεύουν στην προώθηση της επιχειρηματικότητας. Παρόλα αυτά έχουν όλοι τον ίδιο σκοπό:«Να προσφέρουμε στα νέα άτομα τις ευκαιρίες να προχωρήσουν με τις ιδέες τους», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης. Και πρόσθεσε: «Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να εντατικοποιήσουμε τις δραστηριότητές μας, να αυξήσουμε τις πηγές χρηματοδότησης προς τα εν λόγω άτομα κι έτσι να συμβάλουμε θετικά στην οικονομία της Κύπρου». Τέλος, τόνισε ότι οι νέοι μπορούν να πάρουν τα εφόδια για να υλοποιήσουν μια ιδέα τους, να στήσουν την ομάδα τους, να κτίσουν την start-upεταιρεία τους, να τη χρηματοδοτήσουν και να αναπτύξουν μια βιώσιμη επιχείρηση στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης