SignalGeneriX: Δυο πρωτοποριακά μικρο-ηλεκτρονικά συστήματα

Η Κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX ανέλαβε τον σχεδιασμό δυο πρωτοποριακών μικρο-ηλεκτρονικών συστημάτων διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών συνολικού κόστους 9 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σημαντική επιτυχία για την Κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX που εδρεύει στην Λεμεσό, αποτελεί η πρόσφατη υπογραφή δύο συμβολαίων για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη ‘έξυπνων’ καινοτόμων μικρο-ηλεκτρονικών συστημάτων για την δημιουργία πρωτοποριακών ιατρικών συσκευών για θεραπεία χρόνιων τραυμάτων (Medilight) και διάγνωση μολυσματικών ασθενειών (PoC-ID).

Στόχος της ανάπτυξης του προϊόντος Medilight το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η παρακολούθηση και επούλωση χρόνιων τραυμάτων. Η συσκευή η οποία θα έχει την μορφή τσιρότου (patch), θα χρησιμοποιήσει πρόσφατα αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα του ορατού φωτός για την ενίσχυση της διαδικασίας της αυτο-ίασης και θα παρακολουθεί την κατάσταση και την εξέλιξη του τραύματος κατά τη διάρκεια θεραπείας. Η συσκευή θα δίνει την δυνατότητα ελεγχόμενης έκθεσης του χρόνιου τραύματος σε φως όπου το κόκκινο τμήμα του φάσματος (620-750nm) προκαλεί την ανάπτυξη κερατινοκυττάρων και ινοβλαστών σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος και το μπλε μέρος του φάσματος (450-495nm) θα έχει αντιβακτηριακά αποτελέσματα κυρίως σε επιφανειακά στρώματα του δέρματος.

Όπως αναφέρεται, η SignalGeneriX, η οποία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μικρο-ηλεκτρονικών του συστήματος ελέγχου και της ασύρματης επικοινωνίας του τσιρότου, αναμένεται να έχει συμμετοχή στην εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας σε συνεργασία με την κορυφαία Γαλλική εταιρεία URGO Medical, η οποία φιλοδοξεί να δώσει λύση σε περίπου 40 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από χρόνια τραύματα.

Σημειώνεται επίσης ότι η τεχνολογία PoC-ID, η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 6 εκατομμύρια ευρώ φέρνει μαζί κορυφαία κέντρα και εταιρείες ανάπτυξης βιοαισθητήρων για τον εντοπισμό μολυσματικών ασθενειών. Το έργο έχει στόχο την δημιουργία μίας εξαιρετικά ευαίσθητης διαγνωστικής συσκευής point-of-care η οποία θα μπορεί να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος χρησιμοποιώντας σαν είσοδο μόνο ένα υγρό δείγμα. Η τεχνολογία PoC-ID αναμένεται να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και να αυξήσει την ποιότητα ζωής με έμφαση την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας και νεογνικού θανάτου του κόσμου. Αυτή η νέα προσέγγιση θα υποστηρίζει την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού και θα επιτρέψει την ταχύτερη και πιο εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενούς.

Τέλος, αναφέρεται ότι η SignalGeneriX, ενδυναμώνει σημαντικά μέσω των πιο πάνω έργων την μακροχρόνια και επιτυχημένη συνεργασία της με τo Fraunhofer Institute της Γερμανίας, στον τομέα της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για ιατρικές εφαρμογές.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της SignalGeneriX Δρ. Τάσος Κουνούδης «Το γεγονός ότι το Fraunhofer Institute το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη με 66 ερευνητικά κέντρα, 24,000 ερευνητές και ετήσιο κύκλο εργασιών 2 δισεκατομμυρίων ευρώ επιλέγει για πέμπτη φορά την SignalGeneriX για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη μικροηλεκτρονικών συστημάτων νέων πρωτοποριακών προϊόντων αποτελεί σημαντική αναγνώριση της εταιρείας μας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η SignalGeneriX μέσω της συμμετοχής στης στα πιο πάνω έργα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για Κύπριους επιστήμονες και ενδυναμώνει τις στρατηγικές της συνεργασίες με κορυφαίους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς προς όφελος της εταιρείας και κατʼ επέκταση της Κυπριακής οικονομίας.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης