Συμφωνία διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ιράκ

Κύπρος και Ιράκ υπέγραψαν στην Αθήνα συμφωνία διμερούς πολιτικής συνεργασίας.

Η συμφωνία αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί σε τρία επίπεδα. Την εξαίρεση και απαλλαγή των διπλωματών από την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίων και ταξιδιωτικών τους εγγράφων (βίζα). Την αποφυγή της διπλής φορολογίας σε συναλλαγές μεταξύ πολιτών και εταιρειών των δύο χωρών. Και την κοινή δράση για την καταπολέμηση της διακίνησης αρχαιοτήτων.

Ο τίτλος της συμφωνίας είναι «Διμερής Πολιτική Συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Ιράκ».

Υπεγράφη από τους πρέσβεις των δύο χωρών, Κυριάκο Κενεβέζο και Μπουρχάν Τζαφ, στην ιρακινή πρεσβεία της Αθήνας. Ο κ. Τζάφ είναι και διαπιστευμένος πρέσβης του Ιράκ στη Κύπρο, αλλά με έδρα την ελληνική πρωτεύουσα.

Αυτή η συμφωνία, είπε ο Ιρακινός πρέσβης, είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες, τόσο αφορά το περιεχόμενό της, όσο και τη χρονική συγκυρία κατά την οποία αποφασίζεται να υλοποιηθεί.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες δυνάμεις «για την διευθέτηση των διενέξεων» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Και δεν παρέλειψε να τονίσει το «μεγάλο πρόβλημα της τρομοκρατίας», από το οποίο και το Ιράκ έχει υποφέρει πολύ.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Κύπρο, ο κ. Τζαφ είπε ότι ο σημαντικός παράγοντας αυτής της συμφωνίας «κοινής αντίληψης» είναι ότι «θα αρχίσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε περιφερειακό, αλλά και διεθνές επίπεδο».

Ήδη, πρόσθεσε, υπάρχει εδώ και χρόνια καλή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά «θέλουμε να την πάμε εάν επίπεδο πιο πάνω, και πρέπει να πω επ’ αυτού ότι η κυπριακή πλευρά είναι πολύ δραστήρια στο να δημιουργήσει ευρύτερες συμμαχίες και συνεργασίες στην περιοχή».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνηση, και νομίζω ότι ότι αυτό είναι αντιληπτό με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι δημιουργεί συμμαχίες στα πλαίσια της προσπάθειας προώθησης τόσο των δικών μας θεμάτων, σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, κάνοντας αναφορά στα προλεγόμενα του Ιρακινού ομολόγου του περί «ενδιαφέρουσας και σημαντικής χρονικής συγκυρίας», εννοώντας τα προβλήματα με την τρομοκρατία στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές, αλλά και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Συμφωνίες σαν και αυτήν μας εξυπηρετούν και μας βοηθούν όχι μόνο στους δικούς μας στόχους, αλλά και σε εκείνους της ευρύτερης περιοχής και της συνεργασίας μας με άλλα κράτη, και είναι σαφές ότι οδηγούν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για όλους μας», πρόσθεσε ο Κύπριος πρέσβης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης