Powered by

Online δημοπρασία για εκποιήσεις

Ηλεκτρονικό σύστημα στο Υπουργείο Εσωτερικών θα επιλέγει τυχαία τον δημοπράτη που θα αναλαμβάνει τον πλειστηριασμό ενυπόθηκου ακινήτου, βάσει των κανονισμών που συμπληρώνουν τον νόμο των εκποιήσεων. Οι κανονισμοί συζητήθηκαν σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του Κτηματολογίου ανέφερε ότι ο δημοπράτης θα διορίζεται από τον Διευθυντή του Κτηματολογίου. Hλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών θα επιλέγει τυχαία τον δημοπράτη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι όλοι οι δημοπράτες θα προβαίνουν σε πλειστηριασμούς. «Το σύστημα θα επιλέγει τυχαία και το σύστημα θα επιτρέπει ώστε να αφαιρεί δημοπράτες που ήδη έχουν προβεί σε δημοπρασία» ανέφερε.

Είπε επίσης ότι σήμερα υπάρχουν 10 -15 δημοπράτες, ενώ αναμένεται να προσληφθούν άλλοι 25. Παράλληλα ανέφερε ότι το επάγγελμα των δημοπρατών δεν είναι θεσμοθετημένο, κάτι το οποίο θα φροντίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα δημιουργηθούν πέντε χώροι που θα γίνονται οι δημοπρασίες, ένας χώρος για κάθε πόλη και η διαδικασία των πλειστηριασμών θα γίνεται από τους ενυπόθηκους δανειστές δηλαδή τις τράπεζες. Είπε ακόμα ότι οι εγγυητές θα περιλαμβάνονται στα ενδιαφερόμενα μέρη και θα ειδοποιούνται.

Ο εκπρόσωπος του Κτηματολογίου είπε πως εφόσον αρχίσει, η διαδικασία του πλειστηριασμού δεν θα μπορεί να σταματήσει εκτός και εάν η τράπεζα θεωρεί πολύ χαμηλή την τιμή του ακινήτου. Η διαδικασία, ανέφερε, θα καλύπτει το δημόσιο πλειστηριασμό, ενώ σημείωσε πως ο ιδιοκτήτης του ακίνητου δεν θα μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία πλειστηριασμού και να πλειοδοτήσει. Υπουργείο Οικονομικών και Νομική Υπηρεσία εξέφρασαν από πλευράς τους τη σύμφωνη γνώμη τους με τους κανονισμούς και ζήτησαν όπως εγκριθούν από τη Βουλή.

Η αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη σημείωσε πως επείγει η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του δημοπράτη για να μην ευνοούνται κάποια άτομα. Ανέφερε ακόμα πως η Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα της διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών και πιθανόν να υπάρξει πρόταση νόμου. “Μας ενδιαφέρει όντως η πλήρης διαφάνεια αλλά και να μην πωλούνται σε τιμές εξευτελιστικές” τα ενυπόθηκα ακίνητα, είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε η συζήτηση επί της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις εκποιήσεων να δίνεται δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, θα πρέπει να συνεχιστεί. Είπε πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, τώρα, το ενδεχόμενο να διεξάγεται ο πλειστηριασμός ηλεκτρονικά. “Αυτό είναι σίγουρα απαραίτητο γιατί θα έχουμε καλύτερες συνθήκες διαφάνειας” σημείωσε. Η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν κενά ή οποιεσδήποτε σκιές στη διαδικασία, συμπλήρωσε.

“Η προσθήκη της ηλεκτρονικής διαδικασίας και η ρύθμιση του επαγγέλματος του δημοπράτη είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει να δούμε αμέσως” κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος
Άνοδος 1,33% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο
Ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας Κύπρος και Μάλτα-Υπέγραψαν MoU
Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ