Κυνηγώντας επενδύσεις από τη Νότια Αφρική

Έντονη προσπάθεια καταβάλλει ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου–Νότιας Αφρικής για την προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων από τη Νότια Αφρική στην Κύπρο. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Ζαβρού, σε συνέντευξή της στο περιοδικό GOLD, τόνισε πως η Νότια Αφρική παρουσιάζεται ως μια νέα αγορά για την Κύπρο. «Μπορεί να βρίσκεται σε μακρινή απόσταση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στενή συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, υπάρχει μια σειρά από επιχειρήσεις της Νοτίου Αφρικής με παρουσία στην Κύπρο, όπως οι Ocean Basket και ΜΤΝ. Επιπλέον, ανέφερε, σχεδόν 1.000 Κύπριοι Νοτιο - Αφρικανοί έχουν μετοικήσει στο νησί, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Νότια Αφρική. «Ακόμη υπάρχει μια κοινότητα περίπου 30 χιλιάδων Κυπρίων που εξακολουθούν να διαμένουν στη Νότια Αφρική», δήλωσε.

Όπως σημείωσε η κ. Ζαβρού, πρώτος στόχος της είναι η προσέλκυση τουλάχιστον του 10% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής για επίσκεψη στην Κύπρο τόσο για δουλειά όσο και για αναψυχή. «Στα σχέδια του Συνδέσμου βρίσκεται και η σύναψη συμφωνιών με αεροπορικές εταιρίες για μείωση του κόστους ταξιδίου μεταξύ των δύο χωρών και η ενίσχυση δέκα διμερών συμφωνιών που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα», ανέφερε.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου πιστεύει ότι η συνεργασία Κύπρου – Νότιας Αφρικής μπορεί να ευημερήσει κυρίως στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των επενδυτικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του ιατρικού τουρισμού και ευεξίας και εξόρυξης πολύτιμων λίθων. 

Σε αυτό το σημείο εξήγησε ότι ενώ η Νότια Αφρική φημίζεται για τα πολύ καλής ποιότητας διαμάντια της, δεν ισχύει το ίδιο για τις ιδέες, τη φαντασία και τον σχεδιασμό τους σε κοσμήματα. «Εδώ ίσως θα μπορούσαν να συμβάλουν και οι Κύπριοι με επιρροές από τη Μεσόγειο. Ήδη Κύπριοι κάνουν εισαγωγές διαμαντιών στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε τις προοπτικές του τουρισμού στην Κύπρο από την αγορά της Νότιας Αφρικής. «Τα νερά της είναι κρύα και επικίνδυνα για κολύμπι λόγω του μεγάλου πληθυσμού καρχαριών που βρίσκονται στην περιοχή, γι’ αυτό και η Κύπρος είναι ελκυστικός προορισμός».

Σύμφωνα με την κ. Ζαβρού, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας. «Για την παραμονή τους στην Κύπρο οι Νοτιο-Αφρικανοί που δεν είναι κάτοχοι ευρωπαϊκού διαβατηρίου χρειάζονται βίζα- η έκδοση της οποίας μπορεί να πάρει μέχρι και ένα μήνα».

Η ταυτότητα του Συνδέσμου
Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Νότιας Αφρικής δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2014 υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Η κ. Ζαβρού επεσήμανε ότι ενώ ο Σύνδεσμος ξεκίνησε με μόλις 15 μέλη, μετά από διάφορα events ο αριθμός αυτός έχει πολλαπλασιαστεί. «Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 150 μέλη, ενώ παράλληλα θέλουμε να προωθήσουμε και να ενθαρρύνουμε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Κύπρου και της Νότιας Αφρικής». 

Τον ερχόμενο Οκτώβριο ο Σύνδεσμος θα οργανώσει Φόρουμ σε Johannesburg, Cape Town και Durban με σκοπό την εξεύρεση περισσότερων ευκαιριών συνεργασίας παρουσιάζοντας το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου και τα επιχειρηματικά πλεονεκτήματά του.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο περιοδικό Gold (τεύχος 49) το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης