Nicosia Economic Congress: Τι ανησυχεί τις επιχειρήσεις

Με τις λίστες φαίνεται ότι δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά η Κύπρος καθώς βρίσκεται σε πολύ χαμηλές θέσεις τόσο όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα όσο και στο πόσο εύκολο είναι να δραστηριοποιηθεί μια επιχείρηση στη χώρας μας. 

Οι Ceo’s των μεγαλύτερων ελεγκτικών οίκων της χώρας, Ανδρέας Χριστοφίδης της KPMG, o Ανδρέας Δημητρίου της EY και ο Ευγένιος Ευγενίου της PwC μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την πορεία της οικονομίας κατά τη διάρκεια του 5ου Nicosia Economic Forum. 

Ειδικότερα ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι παρά τα σχέδια τα οποία ανακοινώνονται από την κυβέρνηση πολλά παραμένουν σχέδια τη στιγμή που χρειάζονται άμεσα έργα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Όπως τόνισε, η Κύπρος είναι πολύ χαμηλά στην κατάταξη που δείχνει πόσο εύκολο είναι να δραστηριοποιηθεί μια επιχείρηση στην χώρα με ριζικές αλλαγές να απαιτούνται σε νευραλγικούς τομείς καθώς και μείωση της γραφειοκρατίας. Αν δεν έρθουν κεφάλαια δεν μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ευγενίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κύπρο βρίσκεται στην 58η θέση στον παγκόσμιο κατάλογο ανταγωνιστικότητας που ετοιμάζεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας τόσο στη δημόσια υπηρεσία όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Αν δεν κάνουμε προσεκτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούμε να θέσουμε γερά θεμέλια για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομία και την ευημερία των επόμενων γενιών», ξεκαθάρισε.  

Όπως είπε η Κύπρος κατάφερε να αντισταθεί και να αντέξει την κρίση όμως χρειάζονται ριζικές αλλαγές και ιδιαίτερη προσοχή σε τομείς που στηρίζουν την οικονομία διαχρονικά όπως ο τουρισμός, αλλά και σε νέους τομείς ενισχύοντας τα επίπεδα της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. «Χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις και έργα υποδομείς», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη νέους δρόμους.  

Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε ιδιαίτερες ανησυχίες για τις απεργίες που σημειώνονται, επισημαίνοντας ότι λανθασμένες πιέσεις μπορεί να μας πάνε πολλά βήματα πίσω. Επίσης, ανάφερε ότι οι τράπεζες φαίνεται πως έχουν αξιόλογα έργα μπροστά τους όμως αδυνατούν να προχωρήσουν σε χρηματοδότησή τους.  

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης