Δημ. Καλογήρου: Συλλογική προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη

Τη διαβεβαίωση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συνεχίσει να συμβάλει στις συλλογικές προσπάθειες ώστε η κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τις προκλήσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου. Παράλληλα τόνισε ότι η Επιτροπή ως ανεξάρτητη εποπτική αρχή που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της αγοράς κινητών αξιών θα είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να καταστεί η αγορά κινητών αξιών στην Κύπρο ένας από τους πιο ασφαλείς, αξιόπιστους και ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς διεθνώς.

Η αποτελεσματική εποπτεία διασφαλίζει την προστασία των επενδυτών, καθώς και την υγιή ανάπτυξη της αγοράς κινητών αξιών, η οποία αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο στις σύγχρονες οικονομίες, επισήμανε η κ. Καλογήρου σε ομιλία της, με τίτλο “οι κίνδυνοι στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης και Χρηματοοικονομικών.

Η Κύπρος έχοντας ισχυρό πλαίσιο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την εμπειρία και την τεχνογνωσία, είναι έτοιμη να διεκδικήσει την πλεονεκτική θέση που κατείχε προηγουμένως ως χρηματοοικονομικό και επενδυτικό κέντρο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς απαιτείται η συμβολή όλων των ενδιαφερομένων μερών, της Κυβέρνησης, των αρμοδίων αρχών, των παρόχων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της ευημερίας σε μια ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, η συνεχής παρακολούθηση, η ενημέρωση και η αναθεώρηση των υφιστάμενων κινδύνων, θα βοηθήσουν στην προστασία των επενδύσεων και παράλληλα θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προσελκύοντας πιο βιώσιμες και ποιοτικά καλύτερες επενδύσεις.

Αναφερόμενη στην κυπριακή οικονομία, η κ. Καλογήρου είπε ότι έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι αναμένετο, παρά το χάος που προκλήθηκε στις αρχές του 2013, και είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της τάξης του 0,2% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταδεικνύει ότι η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη και “αν συνεχίσουμε να κάνουμε προσεκτικά βήματα, η βιώσιμη ανάπτυξη θα μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί”.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στη νέα Οδηγία για την κεφαλαιακή επάρκεια (CRD IV) των ΚΕΠΕΥ λέγοντας ότι στόχος της Οδηγίας είναι να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας ΚΕΠΕΥ, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις διατηρούν επαρκείς οικονομικούς πόρους για κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με τις δραστηριότητες τους.

Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αναπτύξει ένα σημαντικό εποπτικό πλαίσιο βασισμένο στους κινδύνους, γνωστό ως RBS-F, το οποίο διευκολύνει τον εποπτικό ρόλο της Επιτροπής και βρίσκεται στο πλαίσιο της αποστολής της.

Η παροχή υψηλής ποιότητας και πιο αποτελεσματικής εποπτείας, μέσω της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου RBS-F καθώς και η ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με επαρκείς ανθρώπινους πόρους, είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του τομέα, τόνισε η κ. Καλογήρου.

Σε σχέση με την σημαντική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, η κ. Καλογήρου είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κεφαλαιακή επάρκεια των ΚΕΠΕΥ και σημείωσε ότι οι περισσότερες από αυτές δεν επηρεάστηκαν από την εξέλιξη αυτή και έχουν περάσει αυτό το τεστ αντοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης