Powered by

Απελπιστική κατάσταση και οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα

Η εφημερίδα «Καθημερινή» των Αθηνών αποκαλύπτει ότι με επιστολή του προς τους επικεφαλής των εταίρων και δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) την 8η Μαίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε με σαφή τρόπο την προειδοποίηση ότι εάν η Ελλάδα δεν λάβει χρηματοδότησηαπό την Ευρωζώνη, τότε δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 740 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Αναφέρεται μάλιστα ότι για την επιστολή Τσίπρα προς τους «θεσμούς», είναι ενήμερο και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι τελικά, τρεις μέρες μετά από την αποστολή της επιστολής, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρξει καμία αντίδραση (ούτε επιβεβαίωση, ούτε διάψευση από το Μέγαρο Μαξίμου), η κυβέρνηση προχώρησε σε αποπληρωμή της τελευταίας, για τον μήνα Μάιο, δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποσύροντας μάλιστα τα 650 από τα 750 εκ. ευρώ που όφειλε, από το ταμείο έκτακτων αναγκών που διατηρούν υποχρεωτικά όλα τα κράτη μέλη του ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της «απελπιστικής κατάστασης», όπως την χαρακτήρισε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ένα από τα πιο μετριοπαθή, όπως θεωρείται, στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, που μάλιστα έχει άριστη γνώση των οικονομικών δεδομένων, εγείρεται και από δισέλιδο απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ, που εξασφάλισε ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέϊσον, σύμφωνα με το οποίο, χωρίς επίτευξη οριστικής συμφωνίας σύντομα, η Αθήνα θα είναι αδύνατο να καταβάλει τον Ιούνιο τις δόσεις συνολικού ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μέϊσον, το αόρρητο αυτό έγγραφο συζητήθηκε και κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ,  στο οποίο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενημέρωσε τους παρόντες για την τραγική, όπως φέρεται να είπε, κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον η Ελλάδα «και από απόψεως ρευστότητας».

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τόμσεν είχε πει πως το ΔΝΤ δεν μπορεί, βάση του καταστατικού του, να παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Αθήνα, όπως κατά πηγές έχει ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα, αλλά ίσως μπορεί να το κάνει «εάν θέλει, και πάντως με ανταλλάγματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το απόρρητο έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένες σημεία των διαπραγματεύσεων, «δεν θα υπάρξει καμία πιθανότητα για τις ελληνικές αρχές να πληρώσουν το συνολικό ποσό (σσ. εννοεί του μηνός Ιουνίου) εκτός και αν βρεθεί συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους».

Κατά το ερχόμενο 3μηνο Ιουνίου – Αυγούστου, η Ελλάδα θα βρει μπροστά της συνολικές υποχρεώσεις προς άμεση τακτοποίηση, ύψους 11 δις. ευρώ.

Δημοσιογραφικές εκτιμήσεις στην Αθήνα, θεωρούν ότι «σαφώς υπάρχουν αποκλίσεις» στη γραμμή που τηρούν οι τρεις θεσμοί, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι ενώ οι Ευρωπαίοι «δείχνουν περισσότερη επιείκεια» προς την νέα ελληνική κυβέρνηση, κατανοώντας όπως λένε ότι «δυσκολεύεται να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι θα χρειαστεί να εγκαταλείψει αρκετές προεκλογικές της ρητορικές και δεσμεύσεις».

Και υπό αυτήν την έννοια, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, οι Ευρωπαίοι εταίροι ίσως θα υποχωρούσαν στον επανακαθορισμό του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματαος για την επόμενη διετία, κάτι που το ΔΝΤ «δεν συζητά κάν».

Σε αυτό το σημείο, όπως επισημαίνει ο Αγγελος Αθανασόπουλος, πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης του «Βήματος», το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας  παράλληλα προς τους Ευρωπαίους ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν – παρά το γεγονός ότι δεν έχει ευθέως τεθεί θέμα ελάφρυνσης χρέους.

«Αυτό που επίσης είναι σαφές είναι ότι το Ταμείο επιθυμεί μία συνολική συμφωνία (comprehensive agreement). Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει άλλωστε πει ότι «μία γρήγορη και βρώμικη» (quick and dirty) αξιολόγηση δεν είναι αποδεκτή και το προσωπικό του Ταμείου πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες και την εντολή που έχει», υπογραμμίζει.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, και ΠΑΣΟΚ, έχουν αντιδράσει έντονα για τις «παλινωδίες» και το «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης, όσον αφορά τον χειρισμό του θέματος της «ταμειακής ασφυξίας». Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, ζητεί από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα την επιστολή που αποκαλύπτεται ότι απέστειλε στο ΔΝΤ στις 8 μαίου, λέγοντας ότι η Αθήνα δεν έχει πια να πληρώσει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης