Powered by

Ξηλώνεται το κύκλωμα διαφθοράς της Petrobras

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές διαταγές πληρωμής και κατάσχεσης πόρων κατασκευαστικών εταιρειών, αξίας 980 εκατομμυρίων ρεάις (327 εκατ. δολαρίων), στο πλαίσιο της έρευνας για το τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε να κατασχεθούν πόροι αξίας 282 εκατ. ρεάλ που ανήκουν σε μια από τις μεγαλύτερες βραζιλιάνικες κατασκευαστικές εταιρείες, την OAS. Στελέχη της εταιρείας αυτής φέρονται να δωροδοκούσαν στελέχη της Πετρομπράς με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων που υπερτιμολογούσαν.

Η OAS είναι η πέμπτη εταιρεία κατά σειρά της οποίας διατάχθηκε από δικαστές η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αυτόν τον μήνα. Οι υπόλοιπες τέσσερις είναι οι Camargo Corrêa, Galvão Engenharia, Sanko Sider και Engevix. Τα ποσά που κατασχέθηκαν ισοδυναμούν με το 1% της αξίας των συμβάσεων που είχαν συνάψει με την Πετρομπράς, συν πρόστιμα.

Εισαγγελείς πιστεύουν ότι πάνω από 20 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας είχαν συστήσει καρτέλ το οποίο, χάρη σε δωροδοκίες ύψους 6,2 δισ. ρεάλ, εξασφάλιζε συμβάσεις οι οποίες επιβάρυναν την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου με γιγαντιαία εικονικά κόστη. Οι δωροδοκίες των εργολάβων κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς διεφθαρμένων στελεχών της Πετρομπράς και στα ταμεία πολιτικών κομμάτων.

Μέχρι σήμερα, έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 97 προσώπων για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και σύσταση καρτέλ. Διεξάγεται παράλληλα έρευνα σε βάρος περίπου 50 πολιτικών για δωροληψία.

Η Petrobras ανέστειλε όλες τις πληρωμές και έβαλε στη μαύρη λίστα τις κατασκευαστικές εταιρείες που ενέχονται στο κύκλωμα, πολλές από τις οποίες υπέβαλαν εν συνεχεία αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές τους. Οι εργολήπτριες εταιρείες αναγκάστηκαν να παγώσουν δεκάδες έργα και να απολύσουν εργαζόμενους. Το σκάνδαλο επιδείνωσε την κατάσταση της οικονομίας της Βραζιλίας, η οποία σταδιακά έχει περιέλθει σε τέλμα τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε.… Τα νέα όπλα που ετοιμάζει η Κομισιόν στη διαμάχη με τον Τραμπ
Άλλη εποχή στο διατλαντικό εμπόριο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν τελικά δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα