Aλλαγές στους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων

Στη Βουλή θα οδηγηθεί έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εναρμονιστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί των Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2015».
 
Το νομοσχέδιο, που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος και υπέγραψε τη σχετική Αιτιολογική Έκθεση.  

Όπως αναφέρεται, σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση με το άρθρο 92 της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ, η οποία προνοεί, μεταξύ άλλων, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΔΟΕΕ), όσον αφορά την άμεση παροχή συγκεκριμένων επενδυτικών υπηρεσιών σε κράτος μέλος άλλο από το κράτος μέλος καταγωγής τους.  

Τα κράτη μέλη έχουν υποχρέωση να ενσωματώσουν τις διατάξεις της Οδηγίας στις εθνικές τους νομοθεσίες μέχρι τις 3 Ιουλίου 2015.  

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο επιφέρει τις ακόλουθες αλλαγές στο βασικό νόμο:

(α) επιτρέπεται σε ΔΟΕΕ της Δημοκρατίας, εκτός από τη διαχείριση Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) της Ε.Ε. εγκατεστημένων σε κράτος μέλος άλλο από τη Δημοκρατία, να παρέχουν σε τέτοιο κράτος μέλος και τις επενδυτικές υπηρεσίες που προβλέπονται στο άρθρο 6(6) του βασικού νόμου, μέσω της άμεσης παροχής υπηρεσιών ή/και μέσω της εγκατάστασης υποκαταστήματος,

(β) επιτρέπεται σε ΔΟΕΕ κράτους μέλους άλλου από τη Δημοκρατία, εκτός από τη διαχείριση ΟΕΕ της Δημοκρατίας, να παρέχουν στη Δημοκρατία και τις επενδυτικές υπηρεσίες που προβλέπονται στο άρθρο 6(6) του βασικού νόμου, μέσω της άμεσης παροχής υπηρεσιών ή/και μέσω της εγκατάστασης υποκαταστήματος, 

(γ) μεταφέρει εκ νέου το άρθρο 33, παράγραφος 4, τέταρτο εδάφιο της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ η οποία ενσωματώθηκε στο βασικό νόμο, ώστε να διασαφηνίζεται ότι ο ΔΟΕΕ κράτους μέλους άλλου από τη Δημοκρατία δύναται να ενεργεί ως ανωτέρω μόνο αφού ενημερωθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους ως προς τη διαβίβαση της σχετικής με αυτή την ενέργεια τεκμηρίωσης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής. 

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας