ΟΕΒ: Πτώση στο ρυθμό ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα

Η οικονομική ύφεση δεν άφησε ανεπηρέαστο το ρυθμό ανάπτυξης του Μεταποιητικού Τομέα που το 2014 παρουσίασε μείωση -1,6% σε σύγκριση με -9,8% το 2013.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ, ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα παρουσιάζει μείωση για έκτη συνεχόμενη χρονιά με πολλές αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Παράλληλα, η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ ανέβηκε οριακά στο 4,9 % σε σύγκριση με 4,8% το 2013.

Η πορεία του Τομέα της Βιομηχανίας θα συζητηθεί κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ που θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 19 Μαΐου 2015, στο Ξενοδοχείο Hilton Park. Στη Συνέλευση θα παρευρεθεί και μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρεται, "η ΟΕΒ συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις του Τομέα Μεταποίησης παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, αφού οποιαδήποτε βελτίωση των  οικονομικών δεικτών που επηρεάζουν τον τομέα αυτό αποτελεί αναμφίβολα και ένδειξη σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας του τόπου".

Σημειώνεται επίσης ότι "η διατήρηση των απαραίτητων επιπέδων ανταγωνιστικότητας αλλά και των θέσεων εργασίας είναι κρίσιμης σημασίας".

Για το λόγο αυτό η ΟΕΒ έχει προβεί σε διαβήματα προς αρμόδιους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες έτσι ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του τομέα της βιομηχανίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την ΟΕΒ κατά το 2014 είναι τα ακόλουθα:

    Η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης του τομέα. Ιδιαίτερη δραστηριότητα αναπτύχθηκε στη συγκράτηση του κόστους της  ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, δημοτικών τελών, ενοικίου στις βιομηχανικές περιοχές και ζώνες, περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, κ.α. 

    Η σταθερότητα και ευρωστία της Κυπριακής Βιομηχανίας συνδέεται άμεσα με τη συγκράτηση των συνεχώς αυξανόμενων ποσοστών ανεργίας. Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και την ΑνΑΔ κατά το 2013 είχαν θετικό αντίκτυπο το 2014 και η ΟΕΒ προτρέπει τα Μέλη της να συνεχίσουν να τα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Η εξασφάλιση αυξημένων ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων για στήριξη της βιομηχανίας και την προώθηση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής καινοτομίας μέσω των διαφόρων Χρηματοδοτικών Σχεδίων αποτελούν καθοριστικούς σταθεροποιητικούς παράγοντες τη δύσκολη αυτή περίοδο. 

    Η συνέχιση της συμμετοχής των κυπριακών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένες εκθέσεις του εξωτερικού, παρά τον περιορισμό των σχετικών κονδυλίων από το κράτος κατά τα τελευταία έτη, η διερεύνηση ξένων αγορών και η προβολή προϊόντων στο εξωτερικό είναι σημαντική για την προώθηση των εξαγωγών.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας