Ασφαλιστικές: Πολλαπλά οφέλη από μεικτό ΓεΣΥ

Έτοιμος να συμβάλει στο διάλογο για τη δημιουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας στη χώρα μας δηλώνει ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ).

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι έχει μελετήσει την μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου αναλύονται τα πλεονεκτήματα, οι προκλήσεις και τα μειονεκτήματα των διαφόρων επιλογών που υπάρχουν σε σχέση με την ασφάλιση σε ένα μελλοντικό Γενικό Σύστημα Υγείας, καθώς και τη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και τις υπόλοιπες εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για το ΓΕΣΥ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο ΣΑΕΚ σημειώνει με ικανοποίηση την επισήμανση στη μελέτη των κορυφαίων πλεονεκτημάτων ενός ανταγωνιστικού πλαισίου καθολικής ασφάλισης. Αναφέρει ότι σε ένα πολυασφαλιστικό σύστημα θα υπάρχουν:

1.    Η ελευθερία επιλογής ασφαλιστικού φορέα και ο ανταγωνισμός που αυτό θα επιφέρει δίδει ένα σοβαρό κίνητρο για να ανταποκρίνονται οι φορείς αυτοί πιο αποτελεσματικά στις προσδοκίες του κόσμου. Ο ανταγωνισμός αυτός θα έχει θετικά οφέλη στο κόστος (ασφάλιστρο), αλλά και σε άλλα μετρήσιμα κριτήρια όπως η μείωση του χρόνου αναμονής και η μεγαλύτερη επιλογή παροχών ιατρικών υπηρεσιών.

2.    Η δυνατότητα της μετακίνησης των δικαιούχων από ένα ασφαλιστικό φορέα σε άλλο, που θα ενθαρρύνει την πιο ενεργή εμπλοκή τους στην αγορά ιατρικών υπηρεσιών και θα επιβάλει υψηλή ευαισθησία στην ποιοτική εξυπηρέτηση του κοινού.

3.    Η ύπαρξη μιας νομικής σύμβασης μεταξύ ασφαλιστικού φορέα και δικαιούχου,  γεγονός που κατά κανόνα εξασφαλίζει πιο έγκαιρη πρόσβαση στην παροχή ιατρικής φροντίδας.  

Ο ΣΑΕΚ αναφέρει ότι "είναι άλλωστε αδιαμφισβήτητο ότι ένα ανταγωνιστικό σύστημα θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα προσφέρει πολλές επιλογές στους πολίτες σε διάφορες τιμές, θα πιέσει τα κόστη προς τα κάτω και θα περιορίσει δραστικά την πιθανότητα ύπαρξης φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων". 

Υπογραμμίζει ότι "αντιλαμβάνεται πλήρως τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την εφαρμογή ενός πολυασφαλιστικού συστήματος, όπως αυτές περιγράφονται στα συμπεράσματα της έκθεσης και οι οποίες επιβάλλουν την προσεκτική, σταδιακή και πολύ καλά προετοιμασμένη μετάβαση σε ένα τέτοιο σύστημα". 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η ανάγκη καλής προετοιμασίας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, σημειώνεται με μεγάλη έμφαση και σε άλλες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί ταυτόχρονα. Ιδιαίτερα η μελέτη των ευρύτερων οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ που έχει εκπονήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να μελετηθεί εξονυχιστικά από όλους τους εμπλεκόμενους. Αλίμονο εάν στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, υπονομεύσουμε την ευρύτερη προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτός ο κίνδυνος επισημαίνεται με δραματικό τόνο στη σχετική μελέτη".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΑΕΚ χαιρετίζει την πολιτική του Υπουργείου Υγείας να επικεντρωθεί στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και τη σωστή αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σε αυτό το στάδιο. "Τα δύο αυτά κορυφαία βήματα, είναι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του οποιουδήποτε συστήματος. Θα πρέπει να εφαρμοστούν και να αφομοιωθούν από όλους τους εμπλεκόμενους και την κοινωνία ευρύτερα, πριν την οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, όπως απαιτούν και οι σχετικές μελέτες", αναφέρεται.

Ο Σύνδεσμος δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με το κράτος και όλους τους αρμόδιους φορείς, προσφέροντας όλες τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία που η Κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία έχει αποκτήσει. "Δεν πρέπει κανείς να αγνοεί ότι ήδη, περίπου 200,000 συμπολίτες μας καλύπτονται με επιτυχία από τις εταιρείες μέλη του συνδέσμου μας. Η ασφάλιση υγείας στην Κύπρο δεν θα προκύψει από παρθενογένεση. Αυτή ακριβώς η εμπειρία, εφαρμοσμένη απόλυτα στις Κυπριακές συνθήκες, είναι ίσως η πιο χρήσιμη στον δρόμο προς ένα ανταγωνιστικό και καθολικό σύστημα, προς όφελος των πολιτών/ασθενών της Κύπρου, της ποιοτικότερης δυνατής παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και της ευρύτερης πορείας της χώρας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας