Nέα στρατηγική για περαιτέρω ανάπτυξη ναυτιλίας

Με έναυσμα την εφαρμογή μιας καινούργιας στρατηγικής, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση και ανάπτυξη στον τομέα της ναυτιλίας, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης έδωσε διάσκεψη Τύπου με θέμα “Ναυτιλία – Time to Act”, τονίζοντας ότι “ήρθε η ώρα να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, η πορεία της οποίας τα τελευταία χρόνια είναι πτωτική”.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η συνεισφορά της ναυτιλίας στην κυπριακή οικονομία είναι σημαντική, αφού δίνει ποσοστό 4% απευθείας συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία, ενώ η συνεισφορά αυτή αυξάνεται πέραν του 7% αν συμπεριληφθεί και η μη απευθείας συνεισφορά.

Οπως σημείωσε, ο κυπριακός στόλος είναι ο τρίτος στην ΕΕ και δέκατος παγκόσμια, ενώ το 20% της παγκόσμιας πλοιοδιαχείρισης γίνεται από την Κύπρο. Ο τομέας εργοδοτεί γύρω στις 4.500 ανθρώπους στην Κύπρο και 55.000 ναυτικούς. Το μέγεθος του στόλου ξεπερνά τα 1800 πλοία με χωρητικότητα πέραν των 22 εκ. GRT.

Κύριοι λόγοι για την πτωτική πορεία του στόλου μας τα τελευταία χρόνια, όπως είπε ο Υπουργός, είναι το τουρκικό εμπάργκο, τα ανταγωνιστικά νηολόγια, η κρίση της βιομηχανίας, η έλλειψη ικανοποιητικής προβολής και η έλλειψη ευελιξίας στον τρόπο λειτουργίας.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι με τη διεξαγωγή μελέτης από τον Οίκο Ernst Young (EY), διαμορφώθηκε νέα στρατηγική για αναβίωση της ναυτιλίας. Εχει ήδη ξεκινήσει, σημείωσε, η αναδιάρθρωση του Τμήματος του Υπουργείου, ενώ προσλήφθηκαν Σύμβουλοι από την Ιρλανδία, οι οποίοι μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα ετοιμάσουν μια ευέλικτη μορφή λειτουργίας του Τμήματος Ναυτιλίας στο Υπουργείο Μεταφορών.

Τα μέτρα, τόνισε ο Υπουργός στοχεύουν στην αναβάθμιση του προϊόντος μας, στη διατήρηση της σημαίας μας τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα με την παροχή κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, την προσέλκυση επιπρόσθετων εταιρειών του ναυτιλιακού τομέα της χώρας μας με την διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Οπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη Τύπου, οι κύριες εισηγήσεις της μελέτης της EY, είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για προώθηση της ναυτιλίας, η ενίσχυση της συνεργασίας εντός του τομέα της ναυτιλίας, η προώθηση σχεδίων κινήτρων, ο εκμοντερνισμός της πολιτικής εγγραφής πλοίων και η ανάπτυξη της πολιτικής του one stop shipping shop.

Η πρόταση για επισημοποίηση της στρατηγικής, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο με την εφαρμογή εισηγήσεων μελέτης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, άμεση εφαρμογή αριθμού προτάσεων που προέρχονται από το Τμήμα και τη Βιομηχανία, αύξηση του Προϋπολογισμού για προβολή στο εξωτερικό, ενδυνάμωση γραφείων στο εξωτερικό, πρόσληψη συμβούλων για προώθηση της ναυτιλίας, ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση της σημαίας, λειτουργική αναβάθμιση του Τμήματος και προώθηση του one stop shipping shop.

Η ολοκλήρωση της στρατηγικής από την μελέτη της EY θα γίνει μέχρι το τέλος του 2015, η εφαρμογή μέτρων που προτάθηκαν στο Υπουργικό  μέχρι το τέλος του 2015 και η αναδιάρθρωση του Τμήματος μέχρι το τέλος του 2016.

Ο Υπουργός τέλος τόνισε ότι η ναυτιλία έχει μέλλον και πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ναυτιλιακό κέντρο της περιοχής. Πρόσθεσε πως η αναβάθμιση των λιμανιών μας μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην ενδυνάμωση του τομέα και η οικονομική σταθερότητα να καταστεί κλειδί στην προσέλκυση επιπρόσθετων εταιρειών.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας