Powered by

Δημητριάδης: Ανάπτυξη λιμανιών, ναυτιλίας και θαλάσσιων μεταφορών

Η ανάπτυξη των λιμανιών, της ναυτιλίας και κατ’ επέκταση των θαλάσσιων μεταφορών, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι η δρομολογούμενη ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού σε στρατηγικό επενδυτή, θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας.

Σε χαιρετισμό του σε Ημερίδα που οργανώθηκε στη Λεμεσό με θέμα το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα MEDNET, ο κ. Δημητριάδης είπε πως οι στρατηγικές κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θαλάσσιες μεταφορές, αντικατοπτρίζουν το όραμα όλων των κρατών μελών της ΕΕ για την ανάπτυξή τους, εντός και εκτός των συνόρων της, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Επανέλαβε επίσης τη θέση που εξέφρασε στις εργασίες της 3ης Ευρώ-Ασιατικής Διάσκεψης Υπουργών Μεταφορών ( ASEM ) στη Ρήγα, ότι δηλαδή  η στρατηγική θέση της Κύπρου, στο επίκεντρο τριών ηπείρων και η εγγύτητά της προς τις πολυσύχναστες εμπορικές διόδους που συνδέουν τις ηπείρους αυτές, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των διαδρόμων αυτών, μέσω των θαλάσσιων μεταφορών.

«Είναι λοιπόν προφανές ότι η ανάπτυξη λιμανιών, της ναυτιλίας και κατ’ επέκταση των θαλάσσιων μεταφορών, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από τα έργα και τις δράσεις μας», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού σε στρατηγικό επενδυτή, θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομία του τόπου μας, «ενώ την ίδια ώρα, προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Ναυτιλίας, ο κ.Δημητριάδης είπε πως είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας και «για τον σκοπό αυτό προχωρήσαμε στην ετοιμασία στρατηγικής μελέτης, με στόχο την ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμισή του».

Ο Υπουργός Μεταφορών συνεχάρη το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου ( MarInEM ), για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα MEDNET, που ασχολείται με την απλοποίηση και εναρμόνιση των Τελωνειακών διαδικασιών και Λιμενικών λειτουργιών στην περιοχή της Μεσογείου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με συνολικό προϋπολογισμό 4,982,400 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ
Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία