Π. Ιωάννου: Οι Κύπριοι εναντίον των τραπεζών
15:44 - 12 Μαΐου 2015
Σωρεία παραπόνων καταφθάνουν στον Επίτροπο Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών, με τα παράπονα των Κυπρίων να στρέφονται κυρίως εναντίον των τραπεζών, ενώ από πλευράς ξένων πολιτών τα παράπονα αφορούν κυρίως επενδυτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος ο Επίτροπος, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Τόσο ο κ. Νεοφύτου, όσο και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου αναφέρθηκαν στην ανάγκη οι πολίτες να ενημερωθούν πλήρως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που έχουν μέσω της διαδικασίας διαμεσολάβησης, αλλά και αυτών που πηγάζουν από το πλαίσιο αφερεγγυότητας, και προς αυτή την κατεύθυνση το Γραφείο του Επιτρόπου ετοιμάζει σχετικό εγχειρίδιο.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιτρόπου Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του Επιτρόπου και ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει το θεσμό.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε αναφορικά με τη νομοθεσία για την αφερεγγυότητα ότι “πετύχαμε ως τόπος ένα από τα πιο καλά σχέδια αφερεγγυότητας που προστατεύουν αδύναμους δανειολήπτες και συγκριτικά με άλλα πλαίσια άλλων χωρών”, ευχαριστώντας “όλα τα κόμματα της Βουλής που συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου, πολύ περισσότερο το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ που στήριξαν αυτό το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων”.
Την ίδια ώρα τόνισε ότι οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν και κάλεσε τον Επίτροπο να προχωρήσει στην ετοιμασία ενός απλού και κατανοητού εγχειριδίου για να γνωρίζουν οι πολίτες τα δικαιώματα που έχουν μετά από την ψήφιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα.
“Σημειώνουμε ότι έχει η Υπηρεσία δεχθεί ότι το αργότερο σε ένα μήνα θα έχουν ένα εγχειρίδιο για να γνωρίζουν οι πολίτες”, είπε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι σε άλλες χώρες τα σχέδια αφερεγγυότητας καλύπτουν μόνο οικιστικά δάνεια για την πρώτη κατοικία, ενώ στην Κύπρο “πετύχαμε να καλύπτουν και μη οικιστικά δάνεια από τη στιγμή που η πρώτη κατοικία είναι υποθηκευμένη”.
Είπε ακόμα ότι ανεξάρτητα του ύψους της αξίας της πρώτης κατοικίας, αν το αρχικό δάνειο ήταν κάτω από 350 χιλιάδες ευρώ αυτή η κατοικία προστατεύεται.
Από πλευράς του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πραγματικά σύγχρονο πλαίσιο αφερεγγυότητας, “το οποίο και μόνο επειδή υπάρχει, επιδρά στη συμπεριφορά των τραπεζών κατά τρόπο εξαιρετικά ευνοϊκό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση διαφόρων προβλημάτων των δανειοληπτών”.
Ο ίδιος είπε ότι συναντά καθημερινά “τη συναινετική και εποικοδομητική στάση των τραπεζών τόσο σε ό,τι αφορά τις διαμεσολαβήσεις όσο και σε ό,τι αφορά τα θέματα αντιμετώπισης παραπόνων πολιτών”.
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι λαμβάνει καθημερινά μεγάλο αριθμό παραπόνων από διάφορες χώρες του εξωτερικού που αφορούν συγκεκριμένη κατηγορία χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, κάτι το οποίο καθιστά το έργο του αρκετά περίπλοκο, διότι το υπόβαθρο αυτών των παραπόνων είναι εξαιρετικά τεχνικό, ενώ υπάρχει δυσκολία κΑι εξαιτίας της ανάγκης επικοινωνίας με άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό, για παράδειγμα, Κίνα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία.
Ανέφερε ακόμα ότι αναμένεται να υποβληθούν στην Υπηρεσία του μεγάλος αριθμός παραπόνων από Άγγλους υπηκόους που έχουν παράπονα από κυπριακές χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις με τις οποίες έχουν συναλλαγές.
“Τα παράπονα είναι πάρα πολλά” είπε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι έχουν υποβληθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα γύρω στα 60 παράπονα από Κύπριους που αφορούν κυρίως προβλήματα με τις τράπεζες, τα αξιόγραφα -τα οποία ακόμα η Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να χειριστεί- και ΚΕΠΕΥ.
Από ξένους μέχρι στιγμής τα παράπονα αφορούν κυρίως επενδυτικές επιχειρήσεις, συμπλήρωσε.
Επίσης, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αναμένει ότι σύντομα θα του υποβληθούν περίπου 750 παράπονα που είναι κατατεθειμένα σε εποπτικές αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να του τα αποστείλουν προς εξέταση.
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στη διαπίστωση ότι υπάρχει άγνοια των πολιτών σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους και είπε ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας η ετοιμασία σχετικού εγχειριδίου. “Έχουμε διαπιστώσει πράγματι ότι υπάρχει άγνοια και είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο κόσμος σωστά, πρώτα-πρώτα να μη δημιουργούνται και υπερβολικές προσδοκίες από διάφορες καταστάσεις” είπε.
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος σημείωσε ότι έχει τεράστια σημασία η στήριξη που παρέχεται στο θεσμό του Επιτρόπου, τόσο από τα κόμματα όσο και από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τη στήριξη που παρέχει εδώ και δύο χρόνια στο θεσμό.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ