Powered by

Έκδοση χρέους 1 δισ. από τη Δημοκρατία

Μερικούς μήνες μετά την πρώτη, πιλοτική όπως μπορέι να χαρακτηριστεί έξοδο στις αγορές, η Κύπρος ετοιμάζεται για έκδοση μεγαλύτερου ποσού προκειμένου να αλιεύσει σημαντικές πληροφορίες τόσο το ύψος των προσφορών που θα εξασφαλίσει όσο και τη διάρθρωση του ενδιαφέροντος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews η έκδοση χρέους από την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ μέχρι και 1 δισ., με επιτόκιο που βάσει των τελευταίων δεδομένων για επταετές ομόλογο θα είναι πέριξ του 3,5%. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση ομολόγου, πέντε ετών, το περασμένο καλοκαίρι ήταν της τάξης των 750 εκατ. και το επιτόκιο του διαμορφώθηκε στο 4,75%. Οι σημερινές συνθήκες είναι σαφώς πιο ευνοϊκές για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα καθοριστικό ρόλο παίζουν οι όμιλοι με τους οποίους συνεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για έκδοση χρέους. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι σε ανακοίνωση του αρμόδιου για τα Οικονομικά Υπουργείου αναφέρθηκε πως σύμβουλοι για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών ως ανάδοχοι είναι οι τράπεζες:
Barclays
HSBC
Morgan Stanley  
Societe Generale CIB

Το τέλος της ημέρας (Τρίτη, 28 Απριλίου θα δείξει εάν το δεύτερο βήμα, εξόδου της Κύπρου στις αγορές θα στεφθεί με επιτυχία, δηλαδή εάν το εκδοθέν ποσό θα καλυφθεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών. Την ίδια ώρα σημαντική θα είναι η ανάγνωση των όποιων μηνυμάτων προκύψουν και για την επόμενη μέρα. H υπερκάλυψη της περασμένης έκδοσης, ανέβασε -μάλιστα- την αρχική έκδοση από τα 500 στα 750 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αξιολογώντας ως θετική την πορεία της Κύπρου εντός Μνημονίου, θεωρεί πως δύναται να απεγκλωβιστεί από το πρόγραμμα των δανειστών πριν το τέλος του 2015. Αυτό συνεπάγεται υγιή άντληση κεφαλαίων από τις αγορές και διαμόρφωση εσωτερικής, οικονομικής πολιτικής δίχως την εποπτεία και της έγκριση της τρόικας σε κάθε βήμα. Ακόμη και το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων περνά μέσα από τον χρόνο κατά τον οποίο η Κύπρος θα βγει από το Μνημόνιο. Οι διαδικασίες για Cyta, ΑΗΚ και Λιμάνι Λεμεσού, προχωρούν από διαφορετική όμως αφετηρία. Πληροφορίες αναφέρουν πως η μνημονιακή υποχρέωση για εξασφάλιση 1,5 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις αποτελεί πλάνο που δύναται να επανασχεδιαστεί.  

Δειτε Επισης

Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»