Τριμερής συνεργασία σε ναυτιλία, τουρισμό κι ενέργεια
16:46 - 28 Απριλίου 2015
Η προώθηση των οικονομικών τριμερών σχέσεων σε θέματα ναυτιλίας, τουρισμού και ενέργειας, θα βρεθεί στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στη Λευκωσία.
Η συνάντηση θα καταλήξει σε μια κοινή διακήρυξη, στην οποία θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στους αρμόδιους Υπουργούς των τριών χωρών να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα προς αυτές τις κατευθύνσεις, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται τρεις τριμερείς συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και της ενέργειας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την τριμερή συνάντηση των αρχηγών κρατών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Λευκωσία. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχουν κοινές έγνοιες, και κοινές ανησυχίες με την Αίγυπτο και την Ελλάδα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αύριο.
Της τριμερούς συνάντησης θα προηγηθούν ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις μεταξύ των ηγετών Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν 20 άτομα από την κάθε αντιπροσωπεία.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Επενδύσεων, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της χώρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ενώ από πλευράς Κύπρου, συμμετέχουν στην τριμερή οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών. Τόσο για τον κ. Σίσι όσο και για τον κ. Τσίπρα θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής.
Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης αναμένεται να εκδοθεί μια κοινή διακήρυξη, η Διακήρυξη της Λευκωσίας σε συνέχεια της Διακήρυξης του Καΐρου. Οι συναντήσεις στο πλαίσιο της τριμερούς, περιλαμβάνουν μια πλούσια ατζέντα με περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα τρομοκρατίας, τις εξελίξεις στην Υεμένη, την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και πώς επηρεάζονται οι χώρες της περιοχής, την κατάσταση στη Λιβύη και το Μεσανατολικό.
Ακολούθως θα υπάρξει συζήτηση για το πώς οι τρεις χώρες μπορούν να συνεργαστούν περισσότερο και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Θα γίνει επίσης συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων όπου μπορεί να υπάρξει τριμερής συνεργασία και στην ημερήσια διάταξη θα υπάρχει το θέμα της ναυτιλίας, του τουρισμούς και της ενέργειας, καθώς και άλλα θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διακήρυξη της Λευκωσίας αναμένεται ότι θα επιβεβαιώνει τη Διακήρυξη του Καΐρου, θα γίνεται αναφορά στο Κυπριακό, θα κάνει λόγο για κοινές αξίες και κοινά ενδιαφέροντα, θα γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας και στα θέματα του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης, το Μεσανατολικό, ενώ θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για προώθηση των τριμερών σχέσεων στους τομείς της ναυτιλίας, της οικονομίας και της ενέργειας.
Όσον αφορά τα θέματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η συνάντηση είναι συνέχεια της συνάντησης στην Αίγυπτο, όπου μεταξύ άλλων γινόταν έκκληση για σεβασμό της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τερματισμό των τότε εν εξελίξει σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, ενώ για το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στη διμερή συνάντηση που θα γίνει μεταξύ των δύο χωρών.
Αναφορικά με τους πρακτικούς τρόπους υλοποίησης των όσων συμφωνούνται μεταξύ τριών χωρών, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε συνέχεια της Διακήρυξης της Καΐρου έγιναν τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών, οι οποίοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα όσα αναφέρονται στη Διακήρυξη του Καΐρου. Επανέλαβε ότι στη Διακήρυξη του Καΐρου συμφωνήθηκε ότι οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών λειτουργούν ως θεματοφύλακες της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ήδη τριμερής συνάντησης ανάμεσα στους Υπουργούς Ενέργειας των χωρών και ότι πρέπει να αναμένονται παρόμοιες συναντήσεις τόσο σε υπουργικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του Ισραήλ σε ένα τέτοιο πλαίσιο συζήτησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα αμέσως μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης στο Ισραήλ για συναντήσεις με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και ακολούθως προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτές οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές και για τη συμμετοχή άλλων κρατών, κάτι που προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των όσων ήδη συμμετέχουν και είπε πως αν υπάρξει συμφωνία για συμμετοχή τρίτων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Προχωρημένη ενεργειακή συνεργασίας Κύπρου - Αιγύπτου
Αναφορικά με τα ενεργειακά και ερωτηθείς κατά πόσο η τριμερής συνεργασία σε επίπεδο ενέργειας χάνει τη δυναμική του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «σε καμιά απολύτως περίπτωση και γι` αυτό εξάλλου η συνάντηση αυτή γίνεται στη Λευκωσία».
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι υπάρχουν κάποια θέματα όπου απαιτείται η συνεργασία των τριών χωρών, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα θέματα για τα οποία γίνεται συζήτηση -σε προχωρημένο στάδιο- σε διμερές επίπεδο.
«Προς αυτή την κατεύθυνση να σας υπενθυμίσω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Αίγυπτο για τα θέματα της ενέργειας. Αντιλαμβάνεστε ότι ανάλογα με τη θεματολογία γίνεται και βρίσκεται σε εξέλιξη διαφορετικός διάλογος», ανέφερε.
Σε διμερές επίπεδο συζητείται ήδη η εμπορευσιμότητα και οι τρόποι μεταφοράς του φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, με το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για το κυπριακό φυσικό αέριο να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερο από δεδομένο. κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν επίσης ως θετική εξέλιξη για το θέμα την εξαγορά της εταιρείας British Gas που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από τη Shell.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ