Η Ελλάδα εξαντλεί την υπομονή των εταίρων της
08:24 - 25 Απριλίου 2015
Το «βαρύ κλίμα» που, σύμφωνα με ξένες κοινοτικές και δημοσιογραφικές πηγές, συνάντησε η Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, βρίσκει το Μαξίμου «μουδιασμένο» στην Αθήνα, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.
Παρά το γεγονός ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να αναγνωρίζουν ότι «κάποια πρόοδος» έχει σημειωθεί ως προς τα μέτρα που έχει εμφανίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εντούτοις από πολλές πλευρές επαναλαμβάνεται ότι «τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν», ότι χρειάζεται «πλήρης λίστα μεταρρυθμίσεων» από την Αθήνα, και ότι «παραμένουν μεγάλες διαφορές» και «ο χρόνος στερεύει».
Αναγνωρίζεται παράλληλα από πλείστους παράγοντες χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ότι στο Eurogroup της Λετονίας, «κλιμακώθηκαν οι πιέσεις κατά της Ελλάδος» και ότι επικράτησε κατά τη συνεδρίαση «βαρύ κλίμα», με κύριο αποδέκτη τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της σήμερα τόνισε ότι θα ήταν καλό για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία σύντομα. Εξέφρασε πάλι τη δέσμευσή της ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ», πρόσθεσε ότι «όλες οι πλευρές εργάζονται για μια λύση για την Ελλάδα», αλλά επανέλαβε ότι για να γίνουν αυτά, ο δρόμος είναι ένας: «Η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».
Το τι ειπώθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση χθες της κ. Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκε να παραμείνει αυστηρά μεταξύ τους. Ωστόσο, πηγή του ΚΥΠΕ που έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τονίζει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά και άλλοι εταίροι, επειδή δεν πείθονται ότι αρκετά μέτρα που προτάθηκαν από την Αθήνα «είναι μεταρρυθμιστικά», με την έννοια με την οποία οι Ευρωπαίοι το αντιλαμβάνονται, «επιστρέφουν συνεχώς στις κόκκινες γραμμές», που η ελληνική κυβέρνηση κατηγορηματικά δεν θέλει να περάσει.
Εκείνο στο οποίο φαίνεται να επιμένουν οι εταίροι, σύμφωνα με την πηγή του ΚΥΠΕ, είναι η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία διότι «δεν έχουν πειστεί ότι όλες οι πρώτες κατοικίες είναι όντως πρώτες». Θεωρούν δε, αυτό το θέμα καίριας σημασίας προκειμένου να αρχίσουν οι τράπεζες να εισπράττουν ξανά «έστω μέρος από τα κόκκινα δάνειά τους, και να πάρει μπρος η χρηματοδότηση της οικονομίας».
Δύο άλλα θέματα, που σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, συνεχώς επαναφέρουν οι εταίροι από τη στιγμή που, όπως λένε, δεν ικανοποιούνται από «τις εναλλακτικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις» που τους παρουσιάζει η Αθήνα, είναι να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις, και να υπάρξουν «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα», όπου γίνεται λόγος για «μείωση των επικουρικών συντάξεων».
Για τους πλειστηριασμούς και τις επικουρικές συντάξεις, ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν συμφωνεί».
Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσλεμπλουμ, έκανε λόγο για «κάποια θετικά σημάδια» στις ως τώρα διαπραγματεύσεις, αλλά βλέπει ακόμα το χρόνο να εξαντλείται και τις διαφορές να «παραμένουν μεγάλες».
Επιβεβαιώνοντας ότι η συζήτηση στο Eurogroup έγινε «σε τεταμένο κλίμα», ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι ζήτησε «πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων» από την ελληνική κυβέρνηση, και πρόσθεσε ότι αυτή είναι και βασική προϋπόθεση ως «να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση».
Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι η «μερική συμφωνία», που φέρεται να είναι η ελάχιστη επιδίωξη της Αθήνας, «δεν θα υπάρξει», και άρα «ούτε και μερική εκταμίευση χρημάτων».
Επιτάχυνση των ρυθμών και εντατικοποίηση των προσπαθειών «για συνολική συμφωνία» ζήτησε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Είπε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι «περιορισμένη και μη επαρκής», και πρόσθεσε ότι ένα μέρος της ευθύνης για τους αργούς ρυθμούς που ακολουθούνται βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, από την οποία και ζήτησε «να ανεβάσει στροφές».
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, με τον τρόπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.
Επιτάχυνση των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδα και εταίρων ζήτησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Τέλος, με δεικτικό σχόλιό του στο Twitter, ότι «ανησυχίες στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις», ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για το ευρώ, Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντικατοπτρίζει αυτό που πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν σήμερα «δύσκολο πρωινό της Ελλάδας στη Ρίγα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ