Powered by

Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup για Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup  ότι δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στη Ρίγα σχετικά με την Ελλάδα.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ. O ίδιος σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ενός Grexit απάντησε ότι δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Νοτμπρόβσκις προσερχόμενος τη συνεδρίαση είπε πως η πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκείς για την επίτευξη συμφωνίας.

«Η έως τώρα πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν φαίνεται αρκετή για να καταλήξει σε αποτέλεσμα το Eurogroup», δήλωσε και προσέθεσε: «οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος».

Κατά τον ίδιο η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και θα πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται για την εφαρμογή των προϋποθέσεων που προβλέπει το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα έπρεπε να μιμηθεί το παράδειγμα της Λετονίας, ο Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας είναι διαφορετικά.

Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό υπήρξε θετική στροφή της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αλλά τώρα επικρατεί και πάλι χρηματοοικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα. Εκτίμησε, δε, ότι αν υπάρξει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και θα εξέλθει από την κρίση.

Σχολίασε, πάντως, ότι στη Λετονία η προσαρμογή ήταν εμπροσθοβαρής, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία προσαρμογής της οικονομίας της. «Η καθυστέρηση της προσαρμογής στην Ελλάδα είχε επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, εφόσον βέβαια υφίσταται πλεόνασμα.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα γίνονται όλο και πιο συνεπείς, αλλά η πρόοδος εξακολουθεί να είναι πολύ αργή.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών