Τραπεζικές απορίες για αφερεγγυότητα

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών τόνισε πως ο υπολογισμός της αξίας των εξασφαλίσεων είναι προβληματικό κομμάτι στον νόμο, ενώ παράλληλα σημειώθηκε πως είναι επίσης προβληματικό να κάνει τις εκτιμήσεις η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας και όχι μια υπηρεσία όπως το Κτηματολόγιο. Μάλιστα, υπογραμμίστηκε πως είναι μεγάλη η διαφορά της αγοραίας αξίας από την αξία αναγκαστικής πώλησης.

Σε ένα σημείο στο οποίο στάθηκε για αρκετή ώρα ο Σύνδεσμος Τραπεζών αφορά στην αξία του ακινήτου που θα εκποιηθεί αλλά και των υποχρεώσεων του πιστωτή έναντι του κράτους, όπως φόρος ακινήτων, εισοδήματος αλλά και ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών. «Θα πρέπει το κράτος να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το ύψος του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, προκειμένου κι εμείς ως τράπεζες να ξέρουμε ποια θα είναι η όποια μελλοντική οφειλή μας προς το κράτος» τόνισε εκπρόσωπος του Συνδέσμου στη Βουλή.

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Τραπεζών στάθηκε και σε ένα άλλο ασαφές σημείο το οποίο αφορά στην αρχική συμφωνία δανείου. Τονίστηκε για παράδειγμα ότι ένα δάνειο μπορεί να έχει αναδιαρθρωθεί ή μπορεί να έχουν αλλάξει κάποια σημεία της όποιας σύμβασης πελάτη-τράπεζες, άρα ποιο συμβόλαιο θεωρείται ως αρχικό.

Ένσταση και για τη διαγραφή οφειλών εξέφρασε ο Σύνδεσμος Τραπεζών τονίζοντας πως ουσιαστικά προωθείται μια νομοθεσία μέσω της οποίας ο καθένας με μικρές οφειλές δεν θα αποπληρώνει τα χρέη του, ενώ την ίδια στιγμή θα οδηγήσει τις τράπεζες να μην δίνουν μικρά δάνεια σε κάποιο πρόσωπο με χαμηλά έσοδα να λαμβάνει κάποιο δάνειο βάζοντας ως εγγυητή έναν γνωστό ή συγγενή του με καλά οικονομικά δεδομένα.

«Άλλο ο κουμπάρος κι άλλο ο συγγενής»

Ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών τόνισε πως δεν επιθυμεί να ει δανειολήπτες να φτάνουν στην Αφερεγγυότητα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι πελάτες των τραπεζών μέσω του Κώδικα Αναδιάρθρωση Δανείων της Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, εκ μέρους των δανειοληπτών τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση αναφορικά με τους εγγυητές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συνδέσμου Δανειοληπτών είναι διαφορετική περίπτωση εγγυητή από το οικογενειακό περιβάλλον και διαφορετική κάποιου γνωστού από τον χώρο εργασίας ή του κουμπάρου κάποιου ατόμου, οι οποίοι πολλές φορές αναγκάζονται να υπογράψουν ως εγγυητές από το περιβάλλον ή τις συνθήκες της ζωής τους.

Πάντως, στη Βουλή η συγκεκριμένη πρόταση δεν έτυχε και της θερμότερης υποδοχής, ενώ κανένας βουλευτής δεν έθεσε κάποιο ερώτημα επί της πρότασης του Συνδέσμου, θεωρώντας την εν λόγω πρόταση ως ανεφάρμοστη, ανεδαφική ή και άδικη έναντι κάποιων ατόμων.

 

Δειτε Επισης

Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο
Μάκης Κεραυνός: Σε υγιή πορεία παρά τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες η κυπριακή οικονομία
ΚΕΒΕ: 97 χρόνια συνεισφοράς στην οικονομία
Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης