Oι εκποιήσεις μπλοκάρουν την αξιολόγηση

Μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο νομοσχέδιο των εκποιήσεων με τις συνεχείς αναβολές εφαρμογής του (με τελευταία ημερομηνία 2 Μαρτίου), οι επικεφαλής της Τρόικας που βρίσκονται στο νησί μας ενημερώνονται μόνο για την εφαρμογή του μνημονίου και δεν θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση.
 
Όταν «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα των εκποιήσεων, οι διεθνείς πιστωτές θα επανέλθουν στο νησί τον Μάρτιο για να αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Οι τροικανοί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη όπου ενημερώθηκαν για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση του νησιού. Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε μια αποτύπωση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου, από τον τελευταίο Ιούλιο, οπόταν είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία αξιολόγηση.

«Η επίδοση της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε σε δηλώσεις του, «συνεχώς καταγράφει βελτίωση, η ανεργία καταγράφει για πρώτη φορά μετά από χρόνια την πρώτη αποκλιμάκωση, τα δημόσια οικονομικά είναι σε τέτοια θέση που αποτρέπουν την όποια ανάγκη επιβολής νέων επιβαρύνσεων, κάτι που ήταν η συνήθης πρακτική τα προηγούμενα λίγα χρόνια, το τραπεζικό σύστημα παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να καταγράφονται έχει σταθεροποιηθεί».

Για το θέμα των εκποιήσεων, ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει στη βάση της λογικής και όχι στη βάση της υπερβολής.

Η κ. Γιωρκάτζιη ενημέρωσε τους διεθνείς δανειστές για την πορεία των αναδιαρθρώσεων. Οι διεθνείς δανειστές δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τους αργούς ρυθμούς των αναδιαρθρώσεων, ενώ στο μικροσκόπιο τους έθεσαν και το πλαίσιο αφερεγγυότητας. 

Πάντως, τα δύο θέματα που θα αγγίξουν τις επόμενες μέρες είναι το ΓεΣΥ και οι αποκρατικοποιήσεις. Την Τετάρτη θα έχουν συνάντηση με τους εμπλεκομένους, ενώ φαίνεται ότι θα ζητηθεί παράταση στα χρονοδιαγράμματα όταν επαναρχίσει η αξιολόγηση. 

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Το διάταγμα (pics)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων