Κρούγκμαν: "Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί"
10:25 - 17 Φεβρουαρίου 2015
Για "έλλειψη σοφίας" στην ευρωζώνη κάνει λόγο ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε σύντομο άρθρο του στην ιστοσελίδα των New York Times, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Το άρθρο έχει τον τίτλο: "Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί", στηριζόμενο στη γνωστή ρήση του Ρωμαίου Κάτων ότι "Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί".
Στην αρχή, ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει: "Εντάξει, αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά όχι με την καλή έννοια, η συνεδρίαση για την Ελλάδα με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup διακόπηκε αφότου διέρρευσε το σχέδιο δήλωσης, το οποίο απέρριψε η ελληνική Κυβέρνηση ως "παράλογο"".
Ο κ. Κρούγκμαν προσθέτει: "Το κυριότερο σημείο αναφέρει ότι οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα".
Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι "η 'μετάφραση' των παραπάνω, είναι ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει αυτό το κείμενο, το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι Υπουργοί του Eurogroup".
Ο νομπελίστας οικονομολόγος προσθέτει: "Υποθέτω ότι είναι πιθανόν απλά ανόητοι, ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού δεν θα λειτουργήσει".
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι "εναλλακτικά, και υποθέτω πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα να βγει από το ευρώ, με την υποτιθέμενη οικονομική καταστροφή να λειτουργεί ως μάθημα σε οποιοδήποτε άλλον σκέφτεται να ζητήσει ανακούφιση.
Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο της "Ειρήνης της Καρχηδόνας" που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο". Καταλήγοντας, ο κ. Κρούγκμαν τονίζει ότι "είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική".
Στο μεταξύ, αναφορές στο αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup και στις θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών κάνουν αμερικανικά ΜΜΕ, σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες.
Με "πικρία" έληξε η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, "εξασθενίζοντας περαιτέρω τις ελπίδες για ταχεία λύση", αναφέρεται στη New York Times.
Όπως σημειώνεται, "λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, Έλληνας αξιωματούχος απέρριψε την τελευταία πρόταση των Ευρωπαίων πιστωτών της ως "παράλογη και απαράδεκτη".
Η πρόταση ζητούσε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες όρους του προγράμματος διάσωσής της". Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται και ο "επείγων χαρακτήρας" της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίστηκε τη Δευτέρα με μια έκθεση από την JPMorgan Chase, "υποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες χάνουν καταθέσεις με ποσοστό 2 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.
Αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί για τις επόμενες 14 εβδομάδες, οι τράπεζες δεν θα έχουν αρκετά αποθέματα σε ετοιμότητα για την έκδοση νέων δανείων, σύμφωνα με την έκθεση".
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξε τη Δευτέρα, μετά από τη θέση της νέας κυβέρνηση της χώρας πως "δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις προτάσεις για να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης".
Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα αιτήματα του Eurogroup ήταν "παράλογα" και "απαράδεκτα".
Δημοσίευμα στη Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την χρηματοδότηση της Ελλάδας "χάλασε απότομα" τη Δευτέρα, "αναδεικνύοντας ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους επίσημους πιστωτές της και προκαλώντας μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προαναφερθέν αποτέλεσμα προέκυψε όταν "η Ελλάδα και πάλι αρνήθηκε να ζητήσει παράταση για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ