ΥΠΟΙΚ: Άγνοια για λίστες Λαγκάρντ

Άγνοια δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών για τις λίστες με τους κρυφούς λογαριασμούς Κυπρίων της HSBC που είδε τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας.

Αν προκύψουν στοιχεία θα διερευνηθούν σχολιάζει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Το Τμήμα Φορολογίας είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Αποταμιεύσεων (2003/48/ΕΕ), και ανταλλάσσει πληροφόρηση με άλλα κράτη μέσω μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της εν λόγω Οδηγίας.

 Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Οδηγίας, συγκεκριμένος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας, προβαίνει στην παρακράτηση φόρου από τους τόκους των αποταμιεύσεων κατοίκων Κύπρου και αποστέλλει το ανάλογο χρηματικό ποσό με έμβασμα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Τα υπόλοιπα κράτη μέλη που εφαρμόζουν την Οδηγία Αποταμιεύσεων, είναι υποχρεωμένα να αποστέλλουν στο Τμήμα Φορολογίας αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με το εισόδημα από τόκους κατοίκων Κύπρου. Τα στοιχεία ταυτοποίησης που αποστέλλονται περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τη διεύθυνση του καταθέτη.

Παρόλο που η διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό δεν είναι παράνομη, η εν λόγω πληροφόρηση τυγχάνει ενδελεχούς ανάλυσης και επεξεργασίας και συχνά καταλήγει στην έκδοση φορολογιών, όταν το ποσό που παρουσιάζεται στον τραπεζικό λογαριασμό δεν είναι φορολογικά δικαιολογημένο.  Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για κατόχους τραπεζικών λογαριασμών εντός της Δημοκρατίας.

Επιπλέον το Τμήμα Φορολογίας διατηρεί Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με περίπου 50 χώρες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει και να παραλάβει πληροφόρηση από κάθε μια από αυτές τις χώρες για Κύπριους Φορολογούμενους.
 
Σε σχέση με διάφορους καταλόγους για τους οποίους κατά καιρούς έχει γίνει αναφορά σημειώνεται πως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με την εγκυρότητά ή τον τρόπο απόκτησής τους. Παρόλα αυτά, νεώτερες πληροφορίες σχετικά με τέτοιους καταλόγους θα διερευνηθούν με προοπτική απόκτησης τους.

Δειτε Επισης

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum
Lidl Wellness Camp 2024: Πώς μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το φθινόπωρο σε εφαλτήριο για μια νέα αρχή στη ζωή σας
Πνευματικά δικαιώματα: Κρίνεται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η τύχη του νόμου που ψήφισε η Βουλή
Φόρουμ ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου
Σε νέα αναπτυξιακή πορεία το ΤΕΠΑΚ-Τα €125 εκατ. από ΕΤΕπ και οι δύο αποφάσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο
Ψάχνει γη στη Λευκωσία για ανέγερση κτιρίου/ων ο ΟΑΥ-Η πρόσκληση ενδιαφέροντος