Η τρόικα «κομματιάζει» την ΑΗΚ
07:42 - 31 Δεκεμβρίου 2015
Την «επανάσταση» για μη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, αλλά και παράταση του χρόνου για οργανικό διαχωρισμό του οργανισμού, η οποία ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο σε σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τις συντεχνίες της ΑΗΚ και τον Γιώργο Λακκοτρύπη, επιχειρεί να «καταστείλει» η τρόικα με αυστηρή γραμμή επί του ζητήματος. «Η απάντηση είναι αρνητική» τόνισε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Όθωνας Θεοδούλου, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ.
Ήδη οι δανειστές έχουν απαντήσει προς τον Γιώργο Λακκοτρύπη ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής της μη προώθησης του διαχωρισμού της ΑΗΚ, αλλά κυριότερα η τρόικα δεν αποδέχεται εξαίρεση του οργανισμού από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι οι δανειστές δεν αποδέχονται καν την παράταση χρόνου που ζητήθηκε από πλευράς Υπουργείου Ενέργειας, για διαχωρισμό της ΑΗΚ.
Την ώρα μάλιστα, που και στην περίπτωση της Cyta υπάρχουν έντονες, μεγάλες και από πολλές πλευρές αντιδράσεις, το κυπριακό πρόγραμμα τείνει πλέον να εκτροχιαστεί, παρόλο που βρίσκεται στα τελικά του στάδια. Ο Χάρης Γεωργιάδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ευθαρσώς ότι μη προώθηση της αποκρατικοποίησης της Cyta θα αν ανακόψει την πορεία εξασφάλισης της δόσης των 400 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα. Παράλληλα, αναμένεται η ευρύτερη ανταπόκριση της τρόικας επί των εξελίξεων σε κυπριακό πεδίο, αλλά πολύ περισσότερο πώς η κυβέρνηση θα ανταπεξέλθει της κρίσης που έχει ενώπιόν της.
Το πλάνο που υπήρχε
Σε δύο οντότητες θα διαχωριζόταν η ΑΗΚ, όπως είναι σήμερα γνωστή ως εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να διαφανεί ποιες εργασίες είναι κερδοφόρες και ποιες όχι, πόσο προσωπικό απαιτείται για τις εργασίες της αλλά και πώς δύναται να καταστεί περαιτέρω αποδοτική. Οι δύο νέες οντότητες, οι οποίες θα προέκυπταν από τον διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού είναι:
1. Προμήθεια και παραγωγή
2. Δίκτυα και διανομή
Το αναθεωρημένο πλάνο
Οι τελευταίες, ραγδαίες εξελίξεις οδηγούν την κυβέρνηση σε κινήσεις προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά τον εσωτερικό χειρισμό του ζητήματος τόσο σε σχέση με την ΑΗΚ, όσο και σχετικά με πολιτικά κόμματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να πείσει την τρόικα ότι το χρονοδιάγραμμα διαχωρισμού των εργασιών της ΑΗΚ είναι εντός λογικών πλαισίων και βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού, για μεγαλύτερα έσοδα και υψηλότερη απόδοση από τον οργανισμό.