Green: Έγιναν πολλά, απαιτούνται ακόμη περισσότερα

Για τις προκλήσεις του τραπεζικού τομέα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο μίλησε στο 3rd Banking Forum που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο David Green, επί χρόνια στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας αλλά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημειώνεται ότι πριν ο κ. Green πάρει τον λόγο ο πρόεδρος του συνεδρίου, Στέλιος Κωνσταντίνου της PwC, μίλησε για τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αλλά και για όλα όσα μεσολάβησαν από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η Κύπρος
Αρχικά ο David Green αναφέρθηκε σε όσα σήμερα κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή ατζέντα σε σχέση με τις τράπεζες, όπως η τραπεζική ένωση, οι πιο αυστηρές εποπτικές απαιτήσεις αλλά και στην ανάγκη των ίδιων των κυβερνήσεων για περαιτέρω κεφάλαια.

Παράλληλα, ο Βρετανός τεχνοκράτης τόνισε ότι πολλά έχουν γίνει και στην Κύπρο από το 2013 μέχρι σήμερα, περίοδος κατά την οποία καταγράφηκαν εξαιρετικά πολλές και σοβαρές εξελίξεις στον κυπριακό χρηματοπιστωτικό κλάδο. «Η Κύπρος κατάφερε να επιβιώσει εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά και εμπειρία και τεχνογνωσία από το εξωτ ερικό» σημείωσε ο κ. Green.

Μάλιστα, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν όπως να αναπτυχθεί η πολιτική ζωή .και δράση σε επίπεδο ωριμότητας, να ολοκληρωθούν σημαντικά νομοθετήματα προκειμένου οι τράπεζες να γίνουν ακόμη πιο ευέλικτες, αλλά και η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης σε όλες τις εκφάνσεις των επιχειρήσεων και δη των τραπεζών.

Νέος δανεισμός
«Δεν θα δοθεί μεγάλος όγκος νέου δανεισμού για ανάπτυξη εάν δεν διευθετηθεί ο παλαιός, κακός δανεισμός που επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών στην Κύπρο. Πάντως, ο τουρισμός ή η ενέργεια αποτελούν τομείς στους οποίους μπορούν να δοθούν νέα δάνεια» τόνισε αναφορικά με τις προοπτικές φρέσκου δανεισμού ο David Green.

Μάλιστα, ο κ. Green αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του κλάδου αναφέροντας: «Αποχώρησε προσωπικό, έκλεισαν υποκαταστήματα αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Το προσωπικό παραμένει μεγάλο σε ορισμένες περιπτώσεις και ίσως ακριβό».

Αυτό που χρειάζεται να γίνει, σημείωσε ακόμη ο David Green, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό είναι μια μεγάλη εκστρατεία εκσυγχρονισμού με περισσότερη τεχνολογία στην εξυπηρέτηση πελατών, με πολλά συστήματα που ήδη υπάρχουν σε ανεπτυγμένες αγορές. «Νέες πηγές για εξασφάλιση δανείων και νέοι οδοί για δανειοδότηση, αποτελούν βασικούς πυλώνες για ανάπτυξη των κυπριακών τραπεζών. Κατά τα γεγονότα του 2013 υπήρχε τεράστια απαισιοδοξία για τις προοπτικές του κυπριακού, τραπεζικού κλάδου. Ως τρίτος παρατηρητής δεν συμμερίστηκα αυτή την άποψη. Η Κύπρος έχει τεράστιες προοπτικές. Βρίσκεται στο επίκεντρο εξελίξεων, στο σταυροδρόμι ηπείρων και αποτελεί χώρο σταθερότητας, ενώ γύρω του επικρατεί ακριβώς το αντίθετο» συμπλήρωσε ο κ. Green.

Απαιτείται σχεδιασμός
Για έξοδο από την κρίση και είσοδο σε φάση μακράς και υγιούς ανάπτυξης απαιτείται μακρόπνοος, οικονομικός σχεδιασμός, όπως εξήγησε ο κ. Green. Μάλιστα, σημείωσε: «Οι προκλήσεις σε συνδυασμό με όλα όσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται όπως η κοινή εποπτεία και η τραπεζική ένωση μπορούν να φέρουν και στην Κύπρο την αναγκαία σταθερότητα και ανάπτυξη».

 

Δειτε Επισης

Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Κόβουν την κουβέντα και στρέφονται νομικά κατά ΟΑΥ τα διαγνωστικά κέντρα- Παύση εργασιών για δύο ώρες
Carob Awards 2024: Για ακόμη μια φορά η πρωτιά στη Gnomi Integrated Communications
Τα χάλκινα βραβεία των Carob Awards 2024-Η κατάταξη
Ξεκινά το CoRES-Ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ευρωπαϊκό έργο, με την τέχνη και την αειφορία να δημιουργούν το μέλλον
Οι αργυροί νικητές των Carob Awards 2024-Η κατάταξη των γραφείων