Βασιλικό: Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή
07:07 - 29 Δεκεμβρίου 2015
Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, τίποτα δε θυμίζει την καταστροφή της 11ης Ιουλίου στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού. H κατασκευή του σταθμού ξεκίνησε το 1998 και ακολούθησαν άλλες τρεις φάσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σταδιακά μεταξύ των ετών 2005-2012.
Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε στην Κύπρο και η συνολική του αξία ανέρχεται σήμερα γύρω στο 1 δις.
Η έκρηξη της 11ης Ιουλίου προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά στον σταθμό. Το κόστος αποκατάστασης που συμφωνήθηκε με τις ασφαλιστικές εταιρείες ήταν 165 εκατ. ευρώ- ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που κυμαίνονταν από 330-700 εκατ. ευρώ.
Η αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα της έκρηξης έγινε σε διάφορα επίπεδα. Πρώτα, η άμεση αντιμετώπιση στη σωρεία των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κυρίως σε θέματα υγείας και ασφάλειας και δεύτερο η αντιμετώπιση του φορτίου αιχμής του ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο του καλοκαιριού.
Ο σταθμός είναι έργο υψηλής τεχνολογίας. Η δυναμικότητα παραγωγής του ανέρχεται στα 868 μεγαβάτ, και η συνεισφορά του σταθμού στις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε κατά το 2014 το 62% της συνολικής ζήτησης.
Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
Το μαζούτ καίγεται στο λέβητα και από τη θερμότητα που παράγεται ζεσταίνεται το νερό μέσα στις διασωληνώσεις του λέβητα και μετατρέπεται σε ατμό ψηλής πίεσης που αφού περάσει μέσα από διασωληνώσεις κατευθύνεται στα πτερύγια του στροβίλου με μεγάλη ταχύτητα και χηλή πίεση προκαλώντας την περιστροφή του. Ο στρόβιλος με τη σειρά του, μεταδίδει την κίνηση στη γεννήτρια που είναι ζευγμένη στον ίδιο άξονα μαζί του. Η γρήγορη αυτή περιστροφική κίνηση της γεννήτριας παράγει ηλεκτρισμό.
Ο σταθμός λειτουργεί αυστηρά στη βάση των όρων της άδειας λειτουργίας του για συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Κυπριακή Νομοθεσία. Γίνεται συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή των συγκεντρώσεων των εκπεμπόμενων ρύπων και τα αποτελέσματα υποβάλλονται σε τακτική βάση στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.