To χρονικό της ενδιάμεσης λύσης

Στα πλαίσια της υλοποίησης της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2007 συστάθηκε ένας νέος ανεξάρτητος φορέας Ιδιωτικού Δικαίου, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ). Κύρια αποστολή της ΔΕΦΑ είναι: η εισαγωγή και διασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων Φυσικού Αερίου για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου, η αδιάλειπτη κι ασφαλής τροφοδοσία Φυσικού Αερίου σε μεγάλους παραγωγούς Ηλεκτρικής Ενέργειας σ’ όλη την Κύπρο και σε δεύτερο στάδιο η διακλάδωση του Φυσικού Αερίου και η προμήθεια του σε Εμπορικούς και Βιομηχανικούς καταναλωτές και στα Αστικά Κέντρα. 

Το 2009 προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για μακροχρόνια συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου (long term LNG supply contract) και η ΔΕΦΑ κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Shell. Οι προεπιλεχθείσες εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές ήταν οι British Gas, Vitol και Shell. Ωστόσο, η προσπάθεια κατέρρευσε, καθώς η εύρεση φυσικού αερίου στο Λεβιάθαν από τη Noble οδήγησε στον τερματισμό του διάλογου. Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης και επικεφαλής της ΔΕΦΑ ο Κώστας Ιωάννου.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα βασανιστικά διλήμματα της ενδιάμεσης λύσης

Η δεύτερη απόπειρα για προκήρυξη διαγωνισμού και υλοποίηση ενδιάμεσης λύσης πραγματοποιήθηκε το 2012. Το 2013 ο διάλογος κρίθηκε ως άγονος καθώς δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία βραχυπρόθεσμης προμήθειας φυσικού αερίου στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της Κύπρου (ενδιάμεση λύση) με αποδεκτούς όρους με τις εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη για Υποβολή Προσφορών (RFP), όπως ανακοίνωσε η ΔΕΦΑ. Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο Υπουργός Ενέργειας Νεοκλής Συλικιώτης και επικεφαλής της ΔΕΦΑ ο Κώστας Ιωάννου.  Ωστόσο, ήταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη (με Υπουργό τον Γιώργο Λακκοτρύπη και επικεφαλής της ΔΕΦΑ την Ελένη Βασιλειάδου), που αποφάσισε την ακύρωση του δεύτερου διαγωνισμού.

Το 2014 προκηρύχθηκε ο τρίτος διαγωνισμός, κατά τον οποίο η περίοδος συμφωνίας διευρύνθηκε στα επτά χρόνια με τη δυνατότητα επέκτασης έως και δέκα έτη. Αυτή τη στιγμή, δόθηκε νέα παράταση των εγγυητικών, την όγδοη κατά σειρά την τελευταία διετία, στην Vitol- την εταιρεία που παραμένει στον διαγωνισμό για την προμήθεια φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Στο διαγωνισμό αυτό, ενδιαφερόμενες εταιρείες ήταν η κοινοπραξία M&M (αποτελείται από τον ολλανδικό κολοσσό Trafigura σε συνεργασία με τους ελλαδικούς ομίλους Μυτιλιναίου και Βαρδινογιάννη) και Delek.

Iστορικό
2007: Ίδρυση ΔΕΦΑ
2009: Προκηρύχτηκε ο πρώτος διαγωνισμός 
2010: Άδοξο τέλος στις διαπραγματεύσεις με τη Shell
2012: Προκήρυξη δεύτερου διαγωνισμού για ενδιάμεση λύση
2013: Κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου
2014: Προκήρυξη τρίτου διαγωνισμού
Δεκέμβριος 2015: Λήγει η νέα παράταση εγγυητικών 

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών δημιουργείται στην Κρήτη
Επιστολή Γ. Παπαναστασίου προς Chevron για στοχευμένες ενέργειες εντός εξαμήνου
Σε χαμηλό 7 εβδομάδων κατρακύλησε το αργό-Απώλειες άνω του 3%
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
OPEC: Η παραγωγή αργού πετρελαίου παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο
Πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ επί τάπητος
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο
Νορβηγία: Νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών