Powered by

Brexit: Toν Ιούνιο η πρώτη πιθανή ημερομηνία δημοψηφίσματος

Τον προσεχή Ιούνιο προσδιόρισε ως πρώτη πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ο Υπουργός Ευρώπης της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων ανταποκριτών στο Λονδίνο.

Ο κ. Λίντινγκτον είπε ότι ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών επί των προτάσεων του Πρωθυπουργού Κάμερον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου. Με το που υπάρξει αυτή η συμφωνία θα είναι δυνατή η ανακοίνωση της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος, για τη διενέργεια του οποίου θα πρέπει να μεσολαβήσουν όμως χονδρικά τέσσερις μήνες, λόγω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και των προβλέψεων του νόμου για την επίσημη προεκλογική περίοδο.
 
«Αν χαθεί αυτό το παράθυρο, τότε το επόμενο προφανές είναι το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2016», είπε ο κ. Λίντινγκτον, σημειώνοντας ότι αν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ συνεχίζονται το φθινόπωρο του 2016, τότε το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί αναγκαστικά το 2017.
 
Αναφορικά με το τι είδους συμφωνία αναμένει από τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης είπε ότι το Λονδίνο κατ’ αρχάς αναμένει μία συζήτηση για την οποία ο ίδιος διαπιστώνει διάθεση να γίνει από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες:

«Εγώ σίγουρα θα ήθελα να δω μία τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μία σειρά συμπερασμάτων ή μια διακήρυξη κάποιου είδους, μία πολιτική δέσμευση, εντός της οποίας θα υπάρχουν στοιχεία που θα αφορούν δευτερεύουσες νομοθεσίες, ίσως πρωτόκολλα, ίσως μια δέσμευση για μελλοντικές αλλαγές συνθηκών. Αναγνωρίζουμε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που εμείς έχουμε επιβάλει δε θα είναι δυνατό να έχουμε επικυρωμένη αλλαγή συνθήκης πριν από το δημοψήφισμα. Αλλά θεωρούμε ότι κάποια από τα πράγματα που προτείνουμε θα χρειαστούν αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες».
 
Ο κ. Λίντινγκτον συμπλήρωσε ότι όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα περιθώριο ευελιξίας από τη βρετανική πλευρά, το οποίο όμως ο ίδιος δε θα υπερέβαλλε, καθώς ο κ. Κάμερον έχει καταθέσει προτάσεις που εξακολουθεί να θεωρεί απολύτως λογικές. Επανέλαβε δε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιθυμεί ένα ουσιαστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων επί του οποίου και ο ίδιος θα μπορεί με πάθος να υποστηρίξει τη συνέχιση της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ.
 
Ο Υπουργός Ευρώπης αναγνώρισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στις διαπραγματεύσεις είναι οι μεταρρυθμίσεις ως προς την πρόσβαση των κοινοτικών μεταναστών στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και γενικότερα το μεταναστευτικό. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχολίασε ότι «εν μέρει λόγω της προσφυγικής κρίσης υπάρχει ίσως μια κατανόηση που ενδεχομένως να μην υπήρχε πριν (στην υπόλοιπη Ευρώπη) γιατί έχει υπάρξει αντίδραση από τους απλούς κατοίκους της Βρετανίας για τα πολύ υψηλά επίπεδα μετανάστευσης τόσο από εντός όσο και από εκτός ΕΕ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια».
 
Σε άλλη ερώτηση του ΚΥΠΕ σημείωσε ότι αν και η διαχείριση του προσφυγικού από την Ελλάδα αποτελεί πρωτίστως ζήτημα για τις χώρες-μέλη της Συνθήκης του Σένγκεν, από την οποία η Βρετανία εξαιρείται, το Λονδίνο θα έλεγε στην Αθήνα ότι υπάρχει διαθέσιμη πολλή βοήθεια από τη Frontex. «Η Ελλάδα έχει μια πολύ δύσκολη πρόκληση, εν μέρει λόγω της γεωγραφίας της, αλλά θα ενθάρρυνα τους φίλους μας να συνεργαστούν με τους θεσμούς, ιδίως τη Frontex, ώστε να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης αυτής», είπε ο Βρετανός υπουργός.
 
Πρόσθεσε ότι η Βρετανία έχει προσφέρει βοήθεια στην ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης συνόρων ως προς τον έλεγχο των εισερχόμενων μεταναστών, αλλά ότι η προσφορά δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή καθώς η Frontex δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο αξιοποίησης αυτής της βοήθειας στην πράξη.
 
Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να θυμούνται ότι η χώρα φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, κάτι που ρίχνει μεγάλο βάρος στην Άγκυρα. Κάλεσε επίσης όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλογιστούν αν προσφέρουν τη βοήθεια που μπορούν και για την οποία έχουν δεσμευθεί για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι πολλοί επιχειρούν το παράτολμο ταξίδι προς την Ευρώπη επειδή λόγω μειωμένων δωρεών τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιορίσει τις μερίδες φαγητού στους καταυλισμούς της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας.
 
Γενικότερα για την Τουρκία είπε ότι θα ήταν «καταστροφικό στρατηγικό λάθος» να αποκοπεί η χώρα από τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό και να ταξινομηθεί ως χώρα της Μέσης Ανατολής, διότι η Τουρκία κρύβει πολλές οικονομικές, εμπορικές, πολιτικές και διπλωματικές ευκαιρίες για την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση