Powered by

Επίτροπος: Τα μέτρα λιτότητας επηρέασαν τις ευάλωτες ομάδες

Αναμφίβολα η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες έχουν επηρεάσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες (γυναίκες, παιδιά, μετανάστες κλπ) και τα δικαιώματά τους και δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό καθώς τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια, δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούζνιεκς.

Ο κ. Μούζνιεκς, ο οποίος άρχισε τη Δευτέρα πενθήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο “ Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα”. Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΠΚ και ο Οργανισμός Νεολαίας και το ΚΥΠΕ ήταν ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας.

Ο Επίτροπος στην ομιλία του ανέφερε ότι πέραν από τις ευάλωτες ομάδες, η κρίση επηρεάζει και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς αδυνατίζει το ρόλο τους. Είπε ότι τα δικαίωματα στην εργασία και στην κοινωνική ένταξη επηρεάζονται, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη ανέρχονται στο 9,3% κατά μέσο όρο και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο από πέρσι, πολλές χώρες όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να μαστίζονται από τεράστια ανεργία ειδικά στα νεαρά στρώματα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, σε περιόδους κρίσης η ζήτηση εργασίας είναι μεγαλύτερη και για το λόγο αυτό εντείνεται και το πρόβλημα της εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού και αναπτύσσονται φαινόμενα δουλείας, εμπορίας προσώπων κλπ. Επίσης λόγω των διαφόρων περικοπών στον προϋπολογισμό των κρατών, μειωνόνται και οι έλεγχοι εργασίας από τις κυβερνητικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα το φαινόμενο της εκμετάλλευσης του φτηνού εργατικού δυναμικού να ανθεί.

Αναφέρθηκε και στα προβλήματα της διαβίωσης πολλών πολιτών λόγω της κρίσης λέγοντας ότι βλέπουμε φαινόμενα φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μούζνιεκς, προβλήματα εμφανίζονται και στο θέμα της εκπαίδευσης και των κοινωνικών παροχών και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Εσθονίας όπου οι περικοπές στον προϋπολογισμό για την παιδεία αγγίζουν το 21%. Είπε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την νέα γενιά και δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον των νέων ανθρώπων που θα τα κουβαλούν για όλη τους τη ζωή.

Επίσης ο Επίτροπος Μούζνιεκς μίλησε για το πως η κρίση και η λιτότητα έχει επηρεάσει τα αστικά δικαιώματα των πολιτών όπως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, το δικαίωμα στην πρόσβαση στην δικαιοσύνη, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης κλπ.

Για τις γυναίκες ανέφερε ότι επειδή εκ των πραγμάτων είναι αυτές που μένουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να φροντίσουν ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους ή μέλη με αναπηρίες και άλλα προβλήματα, οι περικοπές στα επιδόματα και τα δημόσια βοηθήματα τις έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.

Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα των μεταναστών, στην αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, στα προβλήματα οικογενειακής βίας που αντιμετωπίζουν πολλές κοινωνίες λόγω της κρίσης και πρόσθεσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια και αποδεδειγμένα αν αυτά προστατεύονται και διαφυλάσσονται τότε αναπόφευκτα υπάρχει και μεγαλύτερη οικονομική ευημερία και ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο