Η Βουλή αποφασίζει, οι δανειστές παρακολουθούν

Οι διεργασίες μεταξύ κομμάτων για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας με επίκεντρο τον καθοριστικής σημασίας νόμο για την πακετοποίηση δανείων, πραγματοποιούνται υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών.

Το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο για αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται την ώρα που θεωρεί ως προαπαιτούμενο την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για θετική αξιολόγηση.

Πάντως, προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο της κυβέρνησης, εκεί όπου αξιολογείται ως κομβικό θέμα η πακετοποίηση δανείων τόσο σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, όσο και αναφορικά με την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο. Πιθανός εκτροχιασμός από το πρόγραμμα και παρέκκλιση από κάθε προαπαιτούμενο, δυνατόν να ταρακουνήσει τις έως τώρα θετικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί.

Το «κουτσούρεμα» του νομοσχεδίου αποτελεί κόκκινο πανί για την τρόικα η οποία ενημερώνει ξεκάθαρα για τις θέσεις. Η επίμαχη τροπολογία αφορά τη δυνατότητα αγοράς ενός δανείου από τον ίδιο τον πελάτη, κάτι που η τρόικα αξιολογεί ότι θα επιφέρει στρεβλώσεις στην αγορά και ακόμη περισσότερα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η σύσκεψη αρχηγών και κυρίως η Ολομέλεια θα δείξουν σε ποιο βαθμό η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές των δανειστών. Οι εξελίξεις θυμίζουν έντονα όσα πριν ένα χρόνο έλαβαν χώρα σε σχέση με τις εκποιήσεις κι έπειτα με το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Πάντως, πέρσι η τρόικα δεν προέβαλε αντιστάσεις, παρά τις σημαντικές τροπολογίες που αποφάσισε να εντάξει στους σχετικούς νόμους η Ολομέλεια της Βουλής.

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»