Η απαλλαγή από το μνημόνιο είναι σύνθημα

Η επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές δανεισμού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την οικονομία αλλά  η απαλλαγή της Κύπρου από το μνημόνιο είναι ένα σύνθημα το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, ούτε και από την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι το μνημόνιο ήταν ένας μπαμπούλας που υποδούλωσε την Κύπρο και μας ανάγκασε να κάνουμε πράγματα που δεν έπρεπε. 

Αυτό που έχει συμβεί όμως είναι ακριβώς το αντίθετο.  Το μνημόνιο ήταν μια σειρά μέτρων και κανόνων τα οποία νοικοκύρεψαν τα δημόσια οικονομικά, εξυγίαναν το τραπεζικό σύστημα και διόρθωσαν δεκάδες στρεβλώσεις στην οικονομία.  Πέρα από τις περικοπές και τις φορολογίες, το μνημόνιο περιέχει τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες με επιτυχία. 

Μπορεί τα μέτρα του μνημονίου να είναι «φιλελεύθερα» για κάποιους αλλά είναι τα σωστά μέτρα που θα φέρουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.  Ποτέ δεν θα ζήσουμε σε μια τέλεια κοινωνία αλλά έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται κατά καιρούς.  Κανονικά δεν έπρεπε να θέλουμε κάποιους ξένους να μας επιβάλουν τι να κάνουμε αλλά δυστυχώς δεν είχαμε την ικανότητα να κυβερνήσουμε τους εαυτούς μας.  Όλες οι κυβερνήσεις «ασελγούσαν» επί του Κυπριακού λαού και κανένας δεν το πήρε χαμπάρι παρά μόνο όταν τα πάντα κατέρρευσαν, κράτος, τράπεζες, θεσμοί κλπ. 

Τα συμφέροντα και τα κατεστημένα κυβερνούσαν τη χώρα με τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων. Οι πολίτες ήταν υπόδουλοι στις ορέξεις των πολιτικών, των τραπεζικών, των συντεχνιών, των επαγγελματικών ομάδων και των επιχειρηματιών. Ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι η απαλλαγή από το μνημόνιο αλλά η απαλλαγή από όλα τα συμφέροντα και τα κατεστημένα που μας κυβερνούν ακόμα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει, όχι μόνο να εφαρμόσουμε πιστά το μνημόνιο, αλλά να τηρούμε τους κανόνες για πάντα. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να έχουμε ελλείμματα και πρέπει να μειώσουμε σταδιακά το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. 

Πρέπει να μειώσουμε το μεγάλο δημόσιο για να μπορούμε να μειώσουμε τις φορολογίες που επιβάλλονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς της οικονομίας προς όφελος των καταναλωτών και της ανάπτυξης. Θα πρέπει να απελευθερώσουμε τα «κλειστά» επαγγέλματα για να μπορούν οι πολίτες να δουλέψουν. Θα πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση κλπ. Θα πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία. 

Όλα αυτά και πολλά άλλα πρέπει να γίνουν για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο να μπορούν τα παιδιά μας να ζήσουν. Η έξοδος της Κύπρου στις αγορές είναι θετική εξέλιξη και καταδεικνύει ότι αυτοί που έχουν τα χρήματα είναι διατεθειμένοι να μας δανείσουν. Όμως αυτοί που μας δανείζουν μας παρακολουθούν συνεχώς.  Όσοι νομίζουν ότι μετά την λήξη του μνημονίου οι αγορές θα μας εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια, τότε πλανώνται πλάνην οικτράν.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;