X. Γεωργιάδης: Η έξοδος στις αγορές ίσως αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη
13:32 - 08 Οκτωβρίου 2015
Η τρίτη έξοδος της Κύπρου στις αγορές από την έναρξη της κρίσης θα σηματοδοτήσει ίσως την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Κύπρο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
«...Είναι στους σχεδιασμούς μας νέα πράξη δανεισμού από τις διεθνείς αγορές το επόμενο διάστημα, σε χρόνο που θα καθοριστεί και αυτό θα σηματοδοτήσει ίσως την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνη προς την Κύπρο και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης με ασφάλεια και με το σωστό τρόπο του κυπριακού μνημονιακού προγράμματος στις αρχές του 2016», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση ύστερα από συνάντησή του με τον βουλευτή και υποψήφιο για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημείωσε ότι για να μπορέσει η οικονομία της Κύπρου να απαλλαγεί από το πρόγραμμα στήριξης και από τα δεκανίκια των δανειστών χρειάζεται η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί κινήσεις που να εμπνέουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Κύπρος, μέσα από τη δύσκολη προσπάθεια των τελευταίων δυόμιση χρόνων έχει πετύχει αυτό τον στόχο.
Σε ερώτηση για το πότε θα μπορούσε η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές στα μέσα του 2014 και είχαν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα σημαντικά κεφάλαια και είχε δοθεί τότε η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει αργά αλλά σταθερά να κερδίζει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.
«Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία πήγε πολύ πίσω. Όπως γνωρίζετε έχουμε ενταχθεί σε ένα τρίτο εξαιρετικά επώδυνο πρόγραμμα και προσωπικά δεν εκτιμώ ότι μπορεί να είναι εφικτή η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές πριν το 2017», ανέφερε.
Όπως είπε η πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε βήματα προς τα πίσω το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπενθυμίζοντας ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2015 στο τέλος του 2014 ήταν της τάξης του 3%, ενώ τώρα υπάρχει πρόβλεψη για ύφεση 2,3% το 2015 και ύφεση το 2016.
Δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις στην οικονομία
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε περαιτέρω ότι ως Υπουργός ο κ. Μητσοτάκης είχε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση, υλοποίηση μιας πολύς δύσκολης αλλά και πάρα πολύ αναγκαίας προσπάθειας για την εξυγίανση και την μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, ανάλογη με αυτή που και η Κύπρος έχει αναλάβει εδώ και δυόμιση χρόνια.
«Θεωρώ ότι στην οικονομία δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις, δεν διορθώνονται τα διαχρονικά προβλήματα με ένα μαγικό ραβδί αλλά μόνο μέσα από τη δύσκολη προσπάθεια προώθησης εκείνων των αλλαγών που δημιουργούν για οικονομίες όπως της Ελλάδας και της Κύπρου μια νέα προοπτική», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι στον κ. Μητσοτάκη βρήκε έναν συνομιλητή που κατανοεί, γνωρίζει και συμμερίζεται την ανάγκη προώθησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας ακόμα πιο ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας.
Από πλευράς του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου συζήτησε για τη σημαντική πρόοδο της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις για την ανάγκη υλοποίησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν τις οικονομίες σε μια τροχιά ανάπτυξης.
Ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Κυβέρνησης Σαμαρά, συνεχάρη τον Υπουργό για την επίπονη και συστηματική του προσπάθεια, μια προσπάθεια, όπως είπε, που φέρνει καρπούς, με μια οικονομία η οποία επιστρέφει σε ρυθμό ανάπτυξης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, η μεγάλη προσπάθεια η οποία κατεβλήθη από την προηγούμενη Κυβέρνηση την οποία και ο ίδιος υπηρέτησε, ανεστάλη τους τελευταίους μήνες και η ελληνική οικονομία ξαναβρίσκεται σε τροχιά ύφεσης.
«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η προσπάθεια επιστροφής της χώρας μας σε μια τροχιά ανάπτυξης στηρίζεται πάνω απ` όλα στην υλοποίηση δύσκολων πλην όμως απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδύσεις και θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», ανέφερε.
Εξέφρασε επίσης της άποψη ότι η πολιτική αυτή δεν πρέπει να στηρίζεται στην περαιτέρω αύξηση των φόρων που θα πιέσει ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα- κάτι για το οποίο επέκρινε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- αλλά στη στοχευμένη περικοπή δημοσίων δαπανών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ