Powered by

Εμπόδια στην κατοχύρωση του χαλλουμιού ως κοινοτικό σήμα

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε τις προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικυρώνοντας προηγούμενες αποφάσεις του Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις καταχωρίσεως των σημείων HALLOUMI και XAΛΛOYMI ως κοινοτικών σημάτων.

Το 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από το Γραφείο Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) την καταχώριση των HALLOUMI και XAΛΛΟΥΜΙ ως κοινοτικό εμπορικό σήμα, αιτήσεις οι οποίες είχαν απορριφθεί, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο, ζητώντας ακύρωση των αποφάσεων του ΓΕΕΑ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία μελετούν την απόφαση και θα αξιολογήσουν κατά πόσο θα εφεσιβάλουν την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου.

Σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η ονομασία ΧΑΛΛΟΥΜΙ με λατινικούς χαρακτήρες, είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΕΑ (ΟΧΗΜ) σαν κοινοτικό συλλογικό σήμα, το οποίο υπερέχει του εμπορικού σήματος. Απλώς θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει αίτηση και για το απλό κοινοτικό σήμα.

Το Halloumi, συνέχισε, ανήκει στο «Ίδρυμα για την προστασία του κυπριακού τυριού ονομαζόμενο χαλούμι» , του οποίου προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, κάτι που σημαίνει ότι το προϊόν με την ονομασία αυτή παράγεται μόνο στην Κύπρο με συγκεκριμένα συστατικά και μεθόδους παραγωγής και μητρώο νόμιμων χρηστών που εδρεύουν στην Κύπρο.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικυρώνει τις αποφάσεις με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις καταχωρίσεως των σημείων HALLOUMI και XAΛΛOYMI ως κοινοτικών σημάτων, καθώς «κρίνει ότι δεν είναι δυνατή η καταχώριση των επίμαχων σημάτων επειδή είναι περιγραφικά, όσον αφορά το κυπριακό κοινό, των προϊόντων για τα οποία ζητήθηκε η καταχώριση», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει επίσης τη θέση ότι ο κανονισμός για το κοινοτικό σήμα επιτρέπει την καταχώριση σημάτων πιστοποίησης. Υπενθυμίζει ότι ο κανονισμός αυτός δεν προβλέπει την καταχώριση σημάτων πιστοποίησης ούτε, συνεπώς, και την προστασία τους. Για να καταχωριστούν τέτοια σήματα, πρέπει να κατατεθούν ως ατομικά σήματα και να μην συντρέχει ως προς αυτά κανένας από τους απόλυτους λόγους απαραδέκτου που προβλέπει ο κανονισμός για το κοινοτικό σήμα.

Στην απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως η λέξη «ΧΑΛΛΟΥΜΙ» με κεφαλαία γράμματα γράφεται σε ελληνικό αλφάβητο και η δυνατότητα καταχωρίσεώς της μπορεί να καθορίζεται σε σχέση με το κυπριακό κοινό, για το οποίο η ελληνική αλφάβητος χρησιμοποιείται ως βασική αλφάβητος».

Σημειώνεται ότι μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου εντός δύο μηνών, επί των νομικών ζητημάτων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης
«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο